Na Metalcu
0

Slavnom meksičkom reditelju Michelu Francu uručeno Počasno Srce Sarajeva

L. K.
Michel Franco (Foto: D. S./Klix.ba)
(Foto: D. S./Klix.ba)
Nakon što je večeras prošetao crvenim tepihom Sarajevo Film Festivala (SFF), velikom meksičkom reditelju Michelu Francu na Metalcu je uručeno Počasno Srce Sarajeva koje mu je dodijeljeno 2020. godine.

Franco nije bio na prošlogodišnjem festivalu, koji je zbog pandemije održan u online formi, a Počasno Srce Sarajeva uručeno mu je večeras prije projekcije njegovog filma "Novi poredak".

Franco je večeras pozdravio publiku i zahvalio se sarajevskom festivalu za dugogodišnju podršku u radu. Prisjetio se 2009. godine kada je prvi put posjetio Sarajevo, te je rekao kako je svaku posjetu glavnom gradu BiH doživio vrlo emotivno.

"Ovdje sam bio šest puta, prikazao sam šest filmova i sada sam nagrađen ovako sjajnim priznanjem. Kada me je Miro prije godinu dana pozvao da mi javi da sam dobio Počasno Srce Sarajeva - malo je nedostajalo da se rasplačem. Dugo sam priželjkivao da moj rad bude prepoznat na ovakav način. Svako priznanje je važno, a poseban je osjećaj dobiti ovako veliku nagradu u ovako ranom dijelu moje karijere", emotivno je rekao Franco.

Podsjetimo, ostvarenje "Novi poredak" premijerno je prikazano u Veneciji u septembru 2020. godine te je tada nagrađeno Srebrenim lavom - Velikom nagradom žirija.

Osim Franca, Počasno Srce Sarajeva ove godine će biti dodijeljeno i njemačkom reditelju Wimu Wendersu, koji od početka festivala boravi u glavnom gradu BiH.