Ikona kinematografije
158

Slavnoj francuskoj glumici Isabelle Huppert Počasno Srce Sarajeva

E. Lj.
Isabelle Huppert (Foto: EPA-EFE)
Isabelle Huppert (Foto: EPA-EFE)
Slavna francuska filmska i pozorišna glumica Isabelle Huppert, koja se od svog prvjenca 1971. godine pojavila u više od 100 filmova, gošća je 25. Sarajevo Film Festivala gdje će joj biti uručeno Počasno Srce Sarajeva.

Isabelle Huppert jedna je od najvećih glumica našeg vremena koja je tokom karijere od pet desetljeća sarađivala sa slavnim rediteljima poput Michaela Hanekea, Claudea Chabrola, Jean-Luca Godarda, Otta Premingera, Bertranda Taverniera, Bertranda Bliera, Claire Denis i Paula Verhoevena.

Ušla je u historiju kao četvrta žena koja je predsjedavala Cannes Film Festivalom na kojem je osvojila Zlatnu palmu za najbolju žensku ulogu u filmovima "Profesorica klavira" Michaela Hanekea i "Violette Nozière" Claudea Chabrola.

U svojoj karijeri ostvarila je uloge u više od 100 filmova, a 2005. godine je na Venecija Film Festivalu dobila Zlatnog lava za cjelokupnu karijeru.

Prvobitno je ljubav prema umjetnosti pokazala kroz muziku. Pohađala je lekcije klavira na Konzervatoriju Versailles, a također je radila s privatnim učiteljima. Neko vrijeme nakon prijema na Sorbonne počela je praktikovati glumu. Prvu ulogu ostvarila je kada je imala 19 godina u filmu "Faustina i vruće ljeto" poznate rediteljice Nine Companeez. Gledaoci i kritičari smatraju da je njen "prvi veliki rad" uloga u filmu "Sudac i ubica" s Philippe Noiret i Michel Galabru u vodećim ulogama. Između ostalih je ostvarila uloge u filmovima "Loulou", "La Séparation", "Amour", "Vrata raja", "Nestanak Eleanor Rigby", "Glasnije od bombi", "Ona" i " Stvari koje dolaze".

Isabelle Huppert dobitnica je brojnih prestižnih nagrada, uključujući nagradu BAFTA za najbolju mladu glumicu za ulogu u filmu "Čipkarica", dvije nagrade za najbolju glumicu Filmskog festivala u Veneciji za uloge u filmovima "Priča o ženama" i "Ceremonija", Specijalne nagrade žirija Lion d’Or Filmskog festivala u Veneciji za ulogu u filmu "Gabrielle" i za životno djelo, te dvije nagrade za najbolju glumicu Filmskog festivala u Cannesu za uloge u filmovima "Violette" i "Pijanistica". Osvojila je i francusku nagradu César za najbolju glumicu za filmove "Ceremonija" i "Ona". Za ulogu u filmu "Ona" osvojila je i nagrade Gotham, Zlatni Globus i Spirit, kao i nominaciju za nagradu Oscar za najbolju glumicu. Za rad u pozorištu osvojila je nagradu Molière te prestižnu "Prix Europe pour le Théâtre" u Rimu.

Francuskim ordenom za zasluge (Ordre National du Mérite) nagrađena je 1994. godine, a 1999. godine dobila je titulu Legije časti. Počasno Srce Sarajeva bit će uručeno Huppert prije projekcije filma "Jadnici" koja se održava u nedjelju, 18. augusta, u 20:30 u Ljetnom kinu Raiffeisen. Masterclass s Huppert bit će održan istog dana u 18 sati u kinu Meeting Point.