Ili ste sretni ili niste
0

Slavica Ličina: Ne postoji formula za moj rani osmijeh

Razgovarao: Davorin Tomić
Slavica Ličina
Slavica Ličina
Urednica i voditeljica Jutarnjeg programa na Radio-televiziji RS Slavica Ličina, uz čiji osmijeh se bude mnogi građani BiH, za Sarajevo-x.com priča kako izgleda njen radni dan, šta ju je privuklo novinarstvu, koji su joj hobiji i šta je čini sretnom.

Mnogi stanovnici RS i BiH se bude uz vaš program. Koja je formula za rani osmijeh i šta vam daje energiju da radite jutarnji program?

Nema formule za rani osmjeh, ili ste vedra osoba ili niste. Ja sam jutarnji tip, odmah iz kreveta, bez kafe i bez doručka, mogu funkcionisati sasvim normalno. Naravno, nisu uvijek sva jutra jednaka i nisam uvijek dobrog raspoloženja, ali saznanje da se baš uz vas svakog jutra mnogi razbuđuju i od vas očekuju prve informacije, na neki način obavezuje. Pa, niko ne voli da se razbuđuje uz namrgođeno lice.

Koliko dugo ste u redakciji Jutarnjeg programa i kako je tekla vaša novinarska karijera?

U redakciji Jutarnjeg programa sam sedam godina. Prije toga, tri godine sam radila kao voditeljica na jednoj lokalnoj radijskoj stanici, a zatim sam počela raditi kao dopisnica Radija RS, da bih 2001. godine prešla da radim radijsku emisiju "Zajednički talas". Nakon toga, 2005. godine mi je ponuđeno da uporedo vodim jednu televizijsku emisiju o turizmu, ali uskoro sam prešla na televiziju i počela voditi Jutarnji program. Naravno, to je podrazumijevalo i novinarski angažman. Prošle godine postala sam i urednica emsije.

Mnogi građani često kažu da je dan nezamisliv bez jutarnjeg programa. Koliko vam to znači?

To zaista mnogo znači, jer podrazumijeva da su ljudi stekli povjerenje. Sticanje povjerenja gledalaca je najteži i najvažniji dio našeg posla. Kada vas neko sretne na ulici i kaže "svakog jutra se budim sa vama" to je zaista lijep osjećaj i daje vam podsticaj za dalje.

Kakav je vaš radni dan? Kada ustajete, postoje li neki rituali i kada liježete u krevet?

Moj radni dan najčešće počinje ustajanjem u pet i petnaest. Nema nekih posebnih rituala, to je klasično spremanje za posao, ako imam vremena popijem kafu, ako ne, to najčešće činim na poslu. Imam lošu naviku da doručkujem kasno... mnogo kasnije. Do posla putujem 25 kilometara, ali automobilom stignem za pola sata i tada počinje radni dan. Ako vodim program, to podrazumijeva odlazak u studio, ako sam u redakciji, već od ranog jutra prikupljam informacije, dostavljam voditeljima u studio i pripremam emisiju za sutra. Na poslu najačešće ostajem do 15 ili 16 sati, a onda odlazim kući na ručak. Nakon kraćeg odmora, ponovo za računar, pa pregledanje agencija i portala. Jutarnji program je veoma zahtjevan, to podrazumijeva stalno praćenje informacija, jer svi ujutro očekuju od vas nešto novo. Rano ustajanje podrazumijeva i rano lijeganje u krevet pa sam već oko pola jedanaest u krevetu.

Koliko dugo ste u medjiskim vodama i da li ste se zasitili novinarske profesije?

Od 1998. godine sam u medijima, tačnije počela sam kao voditeljica radijskog programa, a tek kasnije sam više ušla u novinarsku priču.

Šta je za vas novinarstvo i da li biste se možda željeli bavili nečim drugim?

Mnogo je kreativnih zanimanja i ne mogu reći da mi nije ništa drugo ponuđeno, ali ja sam se pronašla u ovom poslu i zadovoljna sam. Za sada sam tu i nemam namjeru ništa mijenjati.

Da li ste od malih nogu sanjali da ćete biti novinar i lice sa TV ekrana?

Ne, nisam se vidjela u ovom poslu, čak ni nekoliko mjeseci prije nego što sam počela to raditi. Mnoge djevojčice maštaju o tome da budu učiteljice, tako sam i ja. Međutim, nisam bila ni blizu toga, život me je odveo u sasvim drugom smjeru.

Gledaoci vas znaju po osmijehu, ali recite nam ko je Slavica Ličina privatno i šta vas usrećuje?

Osim svijeta "u ekranu", moj život se najviše vrti oko moje porodice. Majka sam dva sina, koji imaju devetnaest i sedamnaest godina, oni su mi uz supruga velika podrška. Usrećuje me druženje s njima, zajednička putovanja i izleti koji su ljeti veoma česti. Veliki sam zaljubljenik i u knjigu, volim da čitam i to je uvijek dobra alternativa. Volim i porodična druženja, jer imamo veliku porodicu i rodbinu i često se sastajemo. To je moj privatni život.

Imate li hobi i šta vas zanima mimo posla?

Volim prirodu, duge šetnje, planinarenje, vožnju biciklom, to me rehabilituje nakon radnog dana ili vikendom. U tome me najviše podstiče suprug, bez kojeg sve to ne bi imalo smisla.

Sa kojim kolegama se družite privatno i gdje najčešće izlazite?

Trudim se razdvojiti privatni i poslovni život pa tako i druženja. Naravno, sa mnogim kolegama često popijem kafu, ali privatno imam drugi krug ljudi. Među njima je nekoliko kolega koji su nekada radili, ili još rade na Radiju RS.

Kako gledate na trenutnu medijsku scenu u BiH? Ima li dovoljno emisija zabavnog karaktera ili se sve pretvorilo u infomativni program?

Iskreno, ne pratim sve televizijske programe, ali zadovoljna sam onim što gledam. Naravno da najviše gledam program RTRS-a, ali također smatram da je neophodno da pratim i druge programe. Moj izbor se uglavnom bazira na infomrativnom programu, jer i Jutarnji program većim dijelom tome pripada. Izbor dnevne i sedmične štampe je zaista veliki i ja svakodnevno dio dana provedem čitajući štampu, kao i portale, ali tu ipak pravim selekciju.

Posjećujete li portal Sarajevo-x.com i kakvo je vaše mišljenje o nama?

Da, Sarajevo-x.com je portal koji se čita i koji je veoma aktuelan i raznovrstan. Stranica je veoma pregledna i tu često pronađem ideje za neke teme.