Film/TV
0

Skromno porijeklo Oscara

NINA
76. godišnja dodjela nagrada Američke filmske akademije bit će spektakl koji će preko televizije pratiti milioni gledatelja širom svijeta. 34 centimetra visok pozlaćen kipić Oscar, za one koji su ga dobili predstavlja neprocjenjivu dragocjenost.

No, kolikogod Oscar bio praktički poistovjećen s holivudskim glamurom, njegovo je podrijetlo prilično skromno - mjesto rođenja nije mu sunčana Kalifornija, nego maleno, bezlično skladište, u jednoj uskoj slijepoj ulici Chicaga.

Već više od šezdeset godina, čikaška kompanija R.S. Owens proizvodi neke od najcjenjenijih nagrada u Americi. Nagrada za najvrijednijeg igrača, koju dodjeljuje prva liga američkog nogometa, nastaje u prostorijama te tvrtke.

Tu se izrađuje i krilata figurica poznata pod nazivom Emmy, koju dodjeljuje Akademija za televiziju. I naravno, tu se rađa i - Oscar.

Oscari su izliveni od britanija, legure nalik kositru. Potom dolazi tanak sloj 24-karatnog zlata, koji se nanosi galvanizacijom, da bude trajniji. Tokom Drugog svjetskog rata, međutim, kad su metali bili dragocjeni za vojnu proizvodnju, Oscari su bili napravljeni od gipsa. Tek iza rata, tadašnji su dobitnici uspjeli zamijeniti svoje gipsane modele za prave, pozlaćene, kipiće.

Kada konačno bude pričvršćen na postolje, svaki Oscar je težak oko četiri kilograma.

Ove godine, po prvi puta, dopušteno je da 55 Oscara bude izloženo za javnost. Stavljeni su u tanke staklene kutije i bili su držani u čikaškom Muzeju znanosti i industrije, a procjenjuje se da ih je vidjelo oko 80 hiljada posjetitelja. Prije nekoliko dana su prebačeni na tajnu lokaciju u Los Angeles gdje će biti sve do same dodjele najboljim glumcima, režiserima, scenaristima.