Imate li omiljenu?
301

Sjećate li se meksičkih telenovela s kraja 90-ih: Esmeralda i Kassandra su obilježile period

N. O.
Leticia Calderon i Fernando Colunga u sapunici "Esmeralda"
Leticia Calderon i Fernando Colunga u sapunici "Esmeralda"
Meksičke sapunice bile su posebno popularne krajem 90ih, ali i početkom 2000ih godina te su likovi poput Esmeralde i Kasandre na svoj način obilježili televizijski program ovog perioda.

Telenovele meksičke produkcije, ali i drugih južnoameričkih država, bile su sastavni dio programske sheme televizija počev od perioda 90ih, a njihova dominacija nastavljena je i tokom naredne decenije.

Mnogi su popodnevne sate provodili prikovani za male ekrane kako bi pratili posljednje dogodovštine junakinja poput Esmeralde, Marisol ili Kassandre.

Teške i nadasve tužne sudbine junakinja najčešće su činile glavni motiv ovakvih serija, a dramatični preokreti i nerijetko nadrealne situacije poput naglih ozdravljenja činili su ih posebno interesantnim.

Dramatični zapleti s ljubavnom pričom u središtu protezali su se kroz mnoge od njih, a uprkos često nerealnim dešavanjima mnogima su bili zanimljivi.

Naslovi koji su obilježili pomenuti period su sljedeći:

"Muneca Brava" (Divlji anđeo)

"Muneca Brava" je argentinska telenovela koju je Telefe producirao 1998/1999. Priča se vrti oko Milagros i Ive, dvoje ljudi koji se zaljubljuju jedno u drugo unatoč šansama protiv njih. Riječ je o romantičnoj komediji koja se također dotiče pitanja porodice, bogatstva, pohlepe, prevare i prije svega ljubavi.

Milagros je odrasla u sirotištu kada joj je majka umrla pri porođaju. Na kraju postaje kućna sluškinja u vili Di Carlo kada napuni 18 godina, jer više ne može ostati u sirotištu. U vili upoznaje nove prijatelje i ljude koji je tretiraju kao porodicu, ali i jubav svog života, Ivu Di Carla.

"Rubi"

Rubi je meksička telenovela nastala 2004., a prati priču siromašne ljepotice koja cijeli život sanja o bogatom mužu koji će ju spasiti od teškog života. Rubi se zaljubljuje u Alejandra, ali kad sazna da on nema novca baš kao i ona, odluči preoteti dečka svoje najbolje prijateljice uprkos tome što nije zaboravila staru ljubav.

"Esmeralda"

Esmeralda je meksička telenovela koju je producirao Salvador Mejía Alejandre za Televisu 1997. godine. Riječ je o remakeu poznate venecuelanske telenovele iz 1970. pod istim imenom.

Esmeralda je bila slijepa djevojka čiji se život preokrenuo naglavačke već u noći rođenja, kada je odvedena iz svog doma zbog pogrešne pretpostavke da je mrtvorođenče. Umjesto nje, njenim roditeljima je predan dječak čija je majka te iste večeri umrla na porodu. Međutim, 18 godina kasnije, Esmeralda i taj isti dječak, Jose Armando, se zaljubljuju.

"La Usurpadora" (Otimačica)

Meksička telenovela "La Usurpadora" prati život bogate i zlobne Paole Bracho koja upoznaje siromašnu Paulinu koja izgleda identično kao ona. Nakon toga kreira "pakleni plan" da provede godinu dana putujući i zabavljajući se, dok mladu sluškinju prisili da zauzme njeno mjesto u porodici. Sve se zakomplikuje kad se Paulina zaljubi u njenog muža Carlosa Daniela, a vremenom njihova tajna dođe na vidjelo.

"Marisol"

Marisol je djevojka čiji život nije nimalo lak. Osim što je obilježena ožiljkom na licu koji je dobila nakon pada na ogledalo, mora prodavati umjetno cvijeće kako bi prehranila bolesnu majku. Istovremeno, njen dečko Mario je iskorištava. Ono što Marisol ne zna i što joj majka nije uspjela reći prije smrti je činjenica da je ona zapravo unuka imućnog čovjeka.

"El Rostro de Analia"

"El Rostro de Analia" je telenovela na španskom jeziku koju je producirala američka televizijska mreža NBC, a izašla je 2008. godine.

Priča prati ubicu Analiu koja je plaćena da ubije poslovnu ženu Marianu Montiel. Nakon što je automobil u kojem su bili sletio s puta i izgorio, dva doktora pronalaze tijelo Marijane i fotografiju lica Analije. Fiksiraju Analijino lice na Marianino tijelo i tu počinje zabuna.

"Pobre nina rica" (Sirota mala bogatašica)

Kao u priči o Pepeljuzi, Consuelo je sluškinja majci i svojoj braći. Jedini koji je voli je njen otac, ali on uskoro umire. Kad porodica sazna da je bogatsvo ostavio upravo kćeri, Consuelo šalju u inostranstvo da ona to ne sazna i da mogu zadržati novac. No, u njezinom životu pojavljuje se Julio, neurolog koji u njoj vidi prelijepu ženu u koju se zaljubljuje i koji će je naučiti da voli samu sebe.

"Corazon salvaje" (Divlje srce)

"Corazon salvaje" je Televisina telenovela iz 1993. godine. Radnja govori o Franciscu Alcazaru, bogatom zemljoposjedniku koji na svojim poljima uzgaja šećernu trsku. Oženjen je Sofijom, strogom, bezoosjećajnom ženom s kojom ima sina po imenu Andres. Prije braka Francisco je imao aferu s udanom ženom koju je suprug fizički zlostavljao, a s kojom je dobio sina. Dječak je ostao bez prezimena i postao poznat kao Juan del Diablo.

"Kassandra"

Venecuelanska telenovela prati život mlade žene, Kassandre, koja saznaje šta je prava ljubav i mržnja kada se otkriju tajne njene prošlosti, prožive romanse i izdaje u njenoj sadašnjosti, a u budućnosti je očekuju teške borbe.