Velika katastrofa
62

Sin Stevea Irwina jedva zadržavao suze dok je pričao o spašavanju koala u Australiji

L. K.
Dok većina svjetske populacije katastrofu u Australiji posmatra kroz medije i iz daljine, iz sigurnosti svojih domova, neki se s tragedijom suočavaju licem u lice. Dok se vatrogasci bore s plamenovima, porodica preminulog istraživača australske divljine Stevea Irwina daje sve od sebe da spasi što je više moguće životinja.

Robert i Terri Irwin dali su intervju za Sunrise u kojem su emotivno govorili o milionima životinja koje su preminule, kao i o činjenici da je porodica Irwin uspjela spasiti 90.000 životinja. Dok je Terri govorila o trenutnoj situaciji u kojoj se nalaze koale, 16-godišnji Robert se suzdržavao da ne zaplače.

Njih dvoje su kazali kako životinje redovno udišu dim, kao i da imaju velike opekotine na tijelu: "Strah nas je šta im se sve može desiti. Njihov prirodni instinkt im govori da se od opasnosti kriju tako što će bježati gore, na vrh drveta. Međutim, stabla eukaliptusa sadrže velike količine ulja i kada su u dodiru s vatrom - jednostavno eksplodiraju".

Terri je dodala kako se članovi porodice Irwin trude uraditi što je više moguće kako bi spasili životinje, ali kako je situacija izrazito loša. Cijela porodica je izjavila kako su njihova srca u potpunosti slomljena zbog požara u Australiji.

Jedan od vatrogasaca koji radi na spašavanju životinja je kazao kako su koale ugroženije nego kenguri, jer one ne mogu pobjeći od vatre, dok kenguri brzo skaču dalje od plamenova.