Pro 7
0

"Simpsonovi" cenzurisani zbog nuklearne krize

SRNA
Njemački televizijski kanal "Pro 7" saopštio je danas da neće prikazivati epizode satirične američke serije "Simpsonovi" u kojima se prikazuju nuklearne katastrofe, zbog krize sa oštećenom nuklearkom u Japanu.

"Provjeravamo sve epizode i nećemo prikazati nijednu koja je sumnjiva, ali nećemo skraćivati scene", izjavila je Stella Rodger, portparol ovog privatnog kanala.

Ona je dodala da još nije odgođeno prikazivanje nijedne epizode.

Nuklearna elektrana u Springfieldu, rodnom mjestu Simpsonovih, jedan je od ključnih elemenata serije. Glavni junak Homer zadužen je za bezbjednost u ovom postrojenju iako je oličenje nemarnosti i šeprtljavosti.

U nekim od epizoda nuklearni otpad se odlaže na dječija igrališta, plutonujim se koristi kao držač za papir, prikazane su pukotine na tornjevima za hlađenje elektrane, pacovi koji svijetle u mraku i trooka mutantna riba, kao i situacije kada se skoro dogodilo topljenje jezgra reaktora.

Oko 25.000 ljudi učestvovalo je prije dva dana u demonstracijama širom Njemačke protiv nuklearne energije, u svjetlu događaja u Japanu. 

Kancelarka Angela Merkel objavila je ranije moratorijum od tri mjeseca na produženje operativnog korištenja njemačkih nuklearnih elektrana i naredila zatvaranje sedam najstarijih reaktora.