"Divne kosti"
0

VIDEO / Silovanje i ubistvo prikazano bez stravičnih detalja

Sarajevo-x.com
Kad je oskarovac Peter Jackson poželio da filmski adaptira svoj omiljeni roman "Divne kosti" ("The Lovely Bones") Alice Sebold, na početku se suočio sa važnim problemom - kako napraviti priču o silovanju i ubistvu tinejdžerke, a da ona ne bude prožeta traumom i tako otjera većinu publike?

Odgovor koji je Jackson ponudio sastoji se od fokusiranja na "čudnovato ugodnom" životu poslije smrti 14-godišnje junakinje Susie Salmon.

"Ona se održava na ljubavi", objašnjava režiser. "Na taj način ona izbjegava horor svoje smrti. Da knjiga nije bila takva, ni za milion godina ne bih pomislio da snimim taj film".

I zaista, Jacksonov film sugeriše na dramatične događaje i brutalno ubistvo malene Susie, ali bez oslanjanja na stravične detalje, piše Mark Savage, dopisnik BBC-a.

Režiser je bio nekarakteristično zajedljiv kad su ga upitali zašto se odlučio za takav pristup.

"Ne zanima me snimanje ubistava i silovanja", odgovorio je. "Također me ne zanima gledanje takvih stvari."

Glavna glumica, 15-godišnja Saoirse Ronan, koja je dobila odlične kritike za svoju ulogu, priznaje da su njeni roditelji bili preplašeni cijelom stvari.

"Da je u filmu bilo scena silovanja, ne bi mi dozvolili da učestvujem", otkrila je.

Snimanje filma odvijalo se u Pennsylvaniji krajem 2008. godine. Za režisera "Gospodara prstenova" to je značilo korak u nepoznato.

Prvo je planirao snimati u svom rodnom Novom Zelandu, ali mu je autorica Sebold sugerisala da to čini na mjestu gdje se priča zaista i desila. Bilo bi, kaže Jackson, potpuno pogrešno priču premjestiti iz američkog predgrađa na južnu hemisferu.

Metafizičko smještanje Susie nakon smrti u šareni svijet "između tamo i ovamo" ipak je snimano na planinama Novog Zelanda.

Susan Sarandon, glumica koja tumači ulogu uvijek pijane indiskretne bake, cijeloj priči daje donekle šaljiv ton i podiže atmosferu.

"Čak i u takvoj traumatičnoj situaciji mislim da ljudi pronalaze utjehu u činjenici da ne možete uništiti energiju", smatra ona. "Dio Susie je i dalje tu i na neki način nastavlja komunicirati."

Film "Divne kosti" u sarajevskom multipleksu Cinema City počinje s prikazivanjem od 18. februara.