SF Jack Trbosjek
14

"Sila koja provocira Boga": Nova uzdanica HBO-a pretenduje da postane proljetni hit

Piše: Ines Mrenica
Radnja nekonvencionalne naučnofantastične serije "The Nevers" je smještena u London 1896. godine i donosi priču o neobičnoj sili koja je dotaknula pojedince. HBO 12. aprila predstavlja svoju najambiciozniju seriju ovog proljeća.
Duhovita i neobična serija "The Nevers" ("Nemoguće") pravo je osvježenje koje dolazi s proljetnim danima i sasvim sigurno će biti jedan od najgledanijih televizijskih projekata pandemijskog razdoblja. Televizijska zvijezda u najavi "The Nevers" će svoju premijeru imati 12. aprila na HBO-u, a svih šest epizoda će biti dostupno već u ranim jutarnjim satima istoga dana na HBO GO. Radnja je smještena u viktorijanski London s kraja 19. vijeka i vodi nas u brižno osmišljeni dekor vremena koje je samo magija mogla izbaviti iz mraka. Maglovite londonske ulice podsjećaju na atmosferu u kojoj je Jack Trbosjek vršio svirepa ubistva prostitutki.

Kreator serije je Joss Whedon, američki reditelj i scenarista, poznat kao koscenarista Pixarovog animiranog filma "Toy Story" i reditelj Marvelovih uspješnica "The Avengers" i "The Avengers: Age of the Ultron". Whedon sada svoje ljude s nadnaravnim moćima pozicionira u britansko historijsko razdoblje iz kojeg umjetnici crpe inspiraciju već više od sto godina.

Radnja prati grupu "Odabranih" u posljednjim godinama vladavine kraljice Viktorije, kada je London prljav, zagušljiv i očekuje promjene. Jedan natprirodni događaj prekinut će učmalu svakodnevnicu, dajući pojedincima (uglavnom ženama) neobične sposobnosti. Udovica Amalia True (Laura Donnelly) je kao upraviteljica sirotišta za prihvat "Odabranih" glavna generatorica radnje. Konzervativne porodice viktorijanskog Londona odriču se svoje djece zbog njihove različitosti i nadnaravnih sposobnosti, pa odrasle "Odabrane" društvo s gnušanjem odbacuje. Amalia uz pomoć bogate vlasnice sirotišta Lavinije Bidlow (Olivia Williams) i svoje najbolje prijateljice i inovatorice Penance Adair (Ann Skelly) pokušava spasiti svaku odbačenu osobu koja više nema dom.

Međutim, "Odabranima" na putu stoji žena koja je masovni serijski ubica Maladie (Amy Manson), koja hara Londonom i koju vladajuća kasta sačinjena uglavnom od muškaraca koristi kao argument za tezu po kojoj "Odabrani" nisu manje vrijedni niti manje opasni od običnog stanovništva. Čuvar sistema Britanskog imperija Lord Massen (Pip Torrens) predvodnik je tog patrijarhalnog lanca, koji prijetnju vidi u svakom pojedincu koji ne dijeli njegove ideale.

Dodir moći može promijeniti svijet

Sirotište predstavlja pravi rasadnik neobičnih talenata, pa tako pratimo djevojku koja govori sve jezike svijeta, gospođu koja ima moći da natjera bilo koga da govori istinu te ženu koja dodirom može pretvoriti kamen u prah. Penance je u stanju napraviti svakakve aparate, a upraviteljica sirotišta Amalia posjeduje moći uz koje vidi događaje iz budućnosti, ali samo kroz kratke i nepovezane vizije. Kada se sve one probude s nadnaravnim sposobnostima, poželjet će nametnuti nova pravila, a to neće moći ako ne poteče malo krvi.

U Londonu 1896. neobična sila je dotakla pojedince i to je sila koja izaziva Boga. To je samo tri godine prije nego li će svijet ugledati najveću magiju čovječanstva, tj. kada će svijet dobiti izum filma, uz prvu kinoprojekciju 1985. godine, kada su prikazani filmovi braće Lumiere. Viktorijansko doba je zlatno doba britanske imperije, kada su kapitalistička proizvodnja i tržište cvjetali, a građansko društvo prolazilo kroz niz promjena. Osim što je to doba proizvelo neke od najvećih imena svjetske književnosti, poput Dickensa i Wildea, iz tog doba je i čuveni detektiv Sherlock Holmes. Jedna od najgledanijih Netflixovih serija "Bridgerton" pozabavila se viktorijanskim dobom i društvenim odnosima koji su ga karakterizirali.

"The Nevers" posjeduje snažan kontekst o ženskoj supermoći i senzibilitetu, za koje se vjeruje da bi mogli promijeniti svijet. Svijet bi mogao postati bolje mjesto kada bi žene imale malo više moći, a ukoliko je to samo privid, autori serije će, ako ništa, targetirati široku publiku sačinjenu od pripadnica ljepšeg spola. Ipak, zanimljivih muških likova ne manjka. Tu je detektiv Frank Mundi (Ben Chaplin) koji pokušava uloviti Maladie te Hugo Swan (James Norton), aristokrat i vlasnik underground kluba za bogate. Svi odreda posjeduju tajne, koje nam se otkrivaju kroz šest epizoda serije.

Epska naučnofantastična drama ostavlja vrlo realan i gorak okus u ustima nakon gledanja. Njene metafore su jasne i govore o svijetu kao vrlo lošem mjestu za sve one koji svoje vrline žele upotrijebiti da ga učine boljim. Neke stvari se ne mogu ispraviti, a za sve ostalo tu je čudesni izum pokretnih slika.