Malezija
0

Show "X Factor" za učače Kur'ana

Sarajevo-x.com
Malezijska verzija popularnog TV-takmičenja "X Factor" ne pruža priliku pop-pjevačima da pokažu svoje muzičke vještine, već je u potrazi za novim vjerskim liderom.

Takmičari showa "Mladi imam" recituju dijelove svete muslimanske knjige Kur'ana, a koncept showa zasniva se na onom na kojem godinama uspješno funkcionišu britanska i američka takmičenja talenata.

Na mladim Malajcima je da dokažu kako su upravo oni najbolji učači Kur'ana u zemlji, piše "Telegraph".

Emisija se emituje već tri sedmice, a ubrzo nakon pojavljivanja na TV-ekranima postala je pravi hit.

Jedan od sudija koji ocjenjuju takmičare je nekadašnji muftija Hasan Mahmood.

Pobjednik će umjesto skupog ugovora dobiti priliku da postane imam u džamiji u Kuala Lumpuru, a uz to će mu biti plaćen put na hadždž u Meku, te školarina na Međunarodnom univerzitetu Madinah u Saudijskoj Arabiji.

Show je na svojoj Facebook stranici već okupio preko 25.000 fanova, među kojima su i majke koje bi željele udati svoje kćerke za nekog od učača.

Mladićima koji žele postati imami svake sedmice se daje neki od zadataka koji moraju ispuniti. Jedan od njih bio je da okupaju, u pamučno platno omotaju tijelo preminulog muškarca koji je umro od AIDS-a, te da mu klanjaju dženazu i zakopaju ga.

"Trudimo se da budemo pažljivi i ne pređemo granicu, niti da uvrijedimo ikoga", objasnio je Izelan Basar, menadžer TV-kanala "Astro Oasis", na kojem se show emituje.