Film/TV
0

Sharon Stone i "Sirove strasti 2" najgori od najgorih

FENA
Sharon Stone; Foto: Reuters
Sharon Stone; Foto: Reuters
Fondacija "Zlatna malina", koja ismijava najgora holivudska ostvarenja u protekloj godini, dala je filmu "Sirove strasti 2", sa Sharon Stone u glavnoj ulozi, čak sedam nominacija, među kojima za najgori film i najgoru glumicu.

Nastavak psihološkog trilera, koji je prije nekoliko godina proslavio Sharon Stone, ne samo da je loše prošao na boksofisu nego je proglašen za favorita u utrci za 27. dodjelu "Zlatne maline" koja će biti održana 24. februara, dan uoči Oskara.

John Wilson, utemeljitelj Zlatne maline koja je nastala kao antipod Oskaru, film sa Stoneovom u glavnoj ulozi opisao je kao "priču o lascivno-misterioznom ubistvu koje se pretvara u smiješnu gungulu".

Glavni rival "Sirovih strasti 2" je komedija "Mali čovjek" (Little Man), koja je također dobila sedam nominacija i za koju je predsjednik fondacije Wilson rekao da je isto toliko zabavna koliko i "Šindlerova lista".

Među nominovanim u kategoriji najgori film našli su se i "Dama iz vode" (Lady of the Water), rimejk australijskog trilera "Čovjek vrba" (The Wicker Man) i horor drama "BloodRayne" Uwea Bolla koji među korisnicima Interneta važi za najgoreg reditelja u svijetu.

Šansu da ponesu titulu "najgoreg glumca" imaju, u muškoj kategoriji, Tim Allen, Nicolas Cage, Rob Shneider, a u ženskoj, pored Stoune, sestre Hilary i Haylie Duff, Lindsay Lohan, Jessica Simpson.

Od ostalih poznatih glumaca tu su još ser Ben Kingsley i Danny DeVito, koji će se takmičiti za nagradu u kategoriji najgoreg sporednog glumca.

Dobitnici "Zlatne maline" se rijetko pojavljuju na svečanoj ceremoniji da bi preuzeli nagradu - plastičnu statuetu u obliku maline poprskane zlatnim sprejem koja, po riječima organizatora, vrijedi nešto manje od pet dolara.

Da se ne bi stekao dojam kako je Zlatna malina neka vrsta "osvetničke" nagrade, treba imati na umu da filmove ocjenjuje oko 500 uglavnom filmskih kritičara iz osam zemalja. No, sud kritičara ne utječe na gledanost nekog filma, pa je tako kritika često znala sasjeći mnoge filmove koji su postigli velik uspjeh na kino blagajnama. Znalo se dogoditi da ista osoba ili film u istoj godini osvoji Zlatnu malinu i Oskara. Takav je bio slučaj s Halle Berry koja se na dodjeli Maline pojavila s kipićem Oskara u jednoj i Zlatnom malinom u drugoj ruci, želeći ismijati dodjelu Razzies.