U Narodnom pozorištu
49

SFF večeras dodjeljuje Srce Sarajeva pobjedničkim filmovima, glumcima i rediteljima

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nagrada Sarajevo Film Festivala "Srce Sarajeva" večeras će biti dodijeljena najboljim rediteljima i rediteljkama, glumcima i glumicama te za najbolji igrani, dokumentarni, studentski i kratki film.

Ekipe takmičarskih filmova iz svih kategorija prije svečane ceremonije u 20:00 sati će se osvježiti na Festivalskom trgu te prošetati crvenim tepihom.

Svečanom dodjelom nagrada u Narodnom pozorištu ne zatvara se 23. izdanje Sarajevo Film Festivala jer će festivalska publika u kinima širom glavnom grada BiH sutra imati priliku ponovo pogledati pobjedničke filmove.

Nagrada Srce Sarajeva večeras će biti dodijeljena za najboljeg glumca, glumicu i reditelja te za najbolji igrani, dokumentari, studentski i kratki film. Za nagradu se uglavnom takmiče debitantski filmovi koji su na SFF-u doživjeli svoje svjetske ili regionalne premijere.

U kategoriji za najbolji igrani film 2017. svjetske premijere su imali filmovi "Buđenje dana" debitanta Gentiana Kocija, "Meda ili ne tako sjajna strana stvari" rumunskog reditelja Emanuela Parvua te "Zrno" u režiji Semiha Kaplanoglua.

Regionalne premijere na 23. SFF-u su imala četiri filma, i to "Pravci" Stephana Komandareva, "Sofijin sin" u režiji Eline Psykou, film gruzijske debitantice Ane Urushadze "Strašna majka" te "Taoci" reditelja Rezoa Gigineishvilija.

Izvan konkurencije takmiče se bh. igrani film "Muškarci ne plaču" Alena Drljevića te animirani film "Ptice kao mi" Faruka Šabanovića.

Za nagrade u svim regionalnim selekcijama SFF-a ove godine je prikazano 55 filmova, od čega se 46 takmičilo za nagrade Srce Sarajeva.

Nakon dodjele nagrada, u Ljetnom kinu Raiffeisen će biti prikazan film "Velika bolest" Michaela Showaltera. Kritika ga opisuje kao zabavan, interesantan, komercijalan i dobro napravljen film s dobrom glumačkom ekipom, koji će vjerovatno puniti kino-dvorane.