Film/TV
12

SFF ove godine donosi nove programe i lokacije, a publici nudi drugačije iskustvo gledanja filmova

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Sarajevo Film Festival ove godine stiže u malo drugačijem ruhu. Novo izdanje, 23. po redu, donosi novi format, novi program i nove lokacije, a sve to će stvoriti dodatnu vrijednost, kako za filmske profesionalce, tako i za širu publiku.

Bazirajući se na evaluaciji prethodnih izdanja, rukovodioci Festivala odlučili su da usmjere snage na jačanje sinergije između postojećih segmenata - program, industrija (CineLink Industry Days) i edukacija (Talents Sarajevo). Sva tri segmenta će biti čvrsto integrisana i paralelno realizovana tokom prvih 7 dana Festivala, a posljednji dan bit će rezervisan za reprize najuspješnijih ostvarenja u atmosferi kreiranoj za potpuno uživanje u filmu.

Ove godine će biti pokrenut i novi program pod nazivom Takmičarski program – studentski film za regionalne filmske škole i akademije. Program će predstavljati završetak punog kruga aktivnosti kojima SFF otkriva, podržava i promoviše regionalne autore, te služi kao pristupna tačka marketu za šire audio-vizuelne industrije u regiji ka drugim evropskim i globalnim tržištima.

Također, bit će predstavljene i dvije nove lokacije, House of Shorts, namijenjen autorima, studentima i filmskim profesionalcima koji žele imati potpuni uvid u kratki film, te Pozorište mladih koje će biti okupljalište za publiku Dječijeg programa i TeenArene. Osim toga, Ljetno kino koje svake večeri okuplja oko 3.000 gledalaca, u 23. izdanju Festivala publici će, nakon rekonstrukcije, ponuditi novo iskustvo gledanja filmova pod zvijezdama.

Sarajevo Film Festival će i ove godine, od 11. do 18. augusta, bez sumnje biti nezaobilazna tačka za autore, filmske profesionalce, studente, ljubitelje filma i medije.

SFF