Film/TV
19

SFF: Dominique Welinski predvodi žiri Takmičarskog programa za kratki film

E. Lj.
Foto: E. H./Klix.ba
Foto: E. H./Klix.ba
Producentica Dominique Welinski, glumica Eva Röse i reditelj i scenarista Ognjen Glavonić članovi su žirija Takmičarskog programa – kratki film 25. Sarajevo Film Festivala.

Oni će donijeti odluku o dobitniku Srca Sarajeva za najbolji kratki film koji se kvalificira za razmatranje za nominaciju za nagrade Američke filmske akademije Oscar u kategoriji Animirani kratki film i Igrani kratki film.

Dominique Welinski Eva Röse i Ognjen Glavonić
Dominique Welinski Eva Röse i Ognjen Glavonić

Producentica Dominique Welinski se dvadeset godina bavila filmskom distribucijom, nakon čega je 2012. osnovala produkcijsku kompaniju DW. Od tada radi kao selektorica i producentica The Factory koncepta programa Director’s Fortnight Filmskog festivala u Cannesu. Nakon Taipeia, Nordije, Chilea, Južne Afrike, Libana i Tunisa, The Factory koncept se 2019. širi i na Jugoistočnu Evropu. Welinski je, između ostalog, producirala ili ko-producirala film Sanjeewa Pushpakumara GOREĆE PTICE, kao i filmove OPROŠTAJNI STIHOVI reditelja Alireze Khatamija, PUT U MANDALAY reditelja Midija Z, RANA reditelja Johna Tengrovea, KUĆA MOJIH OČEVA rediteljice Sube Sivakumaran i URANJANJE reditelja Yone Rozenkiera. DW trenutno razvija filmske projekte u Sri Lanki, Bangladešu, Izraelu, Južnoj Africi, Keniji i Butanu…

Eva Röse je cijenjena švedska glumica. Do sada je nastupila u više od pedeset dugometražnih filmova i televizijskih produkcija, kao i u više od dvadeset pozorišnih predstava u Kraljevskom dramskom pozorištu i Gradskom pozorištu u Stockholmu. Eva je 1998. magistrirala primjenjenu umjetnost na Kraljevskoj akademiji za dramske umjetnosti u Stockholmu, a prvi značajniji profesionalni uspjeh ostvarila je 1997. u ulozi Betty, glavne junakinje TV drame "Plavo cvijeće požude" reditelja Láurusa Oskarssona. Eva je 2006. osvojila nagradu Zvijezda u usponu koju dodjeljuje udruženje Evropska filmska promocija (EFP). Najpoznatija je po svojoj svestranosti i sposobnosti da igra u žanrovski različitim filmovima i u pozorištu. Među ulogama koje je ostvarila ističe se ona u igranom filmu KOPSS reditelja Josefa Faresa, te uloge strastvene heroine Love u filmu OLUJA rediteljskog dvojca Mårlind-Steine i Niske u TV seriji "Pravi ljudi" reditelja Haralda Hamrella. U skorije vrijeme, ostvarila je uloge u TV seriji ČAST, u kojoj igra jednu od glavnih uloga, te u dugometražnom igranom filmu "Ubice s razglednica" reditelja Danisa Tanovića. Trenutno ju se može gledati u igranom filmu "Kraj dana" reditelja Stefana Jarla i u TV serijama "Sezona cvjetanja cvijeća" i "Savršeno zdravlje" u kojima tumači glavne ženske uloge. Eva je 2018. proglašena “Glasom godine” za neustrašivi aktivizam u okviru MeToo pokreta i u borbi za bolju budućnost ženskih filmskih radnica, specifično rediteljica i glumica.

Ognjen Glavonić je filmski autor iz Pančeva u Srbiji. Njegovi filmovi prikazani su na brojnim filmskim festivalima, uključujući festivale u Cannesu, Berlinu, Torontu i Rotterdamu, te su osvojili više nagrada. Njegova autorska djela prikazana su i u Muzeju moderne umjetnosti MOMA, Muzeju pokretnih slika MOMI i Lincoln Centru u New Yorku, Pompidou centru u Parizu i Institutu za modernu umjetnost u Londonu. Glavonić je također direktor i suosnivač Pančevo Film Festivala. Filmografija: "Živan Pujić Jummy" / dokumentarni film (2009.), "Ritam gitara, prateći vokal" / kratki igrani (2010.), "Od pepela" / short fiction (2012.), "Živan pravi pank festival" / dokumentarni (2014.), "Dubina dva" / dokumentarni (2016.), "Teret" / igrani (2018.)

Nadav Lapid, Philippe Bober i Arild Andresen
Nadav Lapid, Philippe Bober i Arild Andresen

Žiri Takmičarskog programa – studentski film 2019. čine reditelj Nadav Lapid, osnivač kompanije Coproduction Office, producent i poduzetnik Philippe Bober i reditelj i scenarista Arild Andresen, članovi su žirija Takmičarskog programa – studentski film 25. Sarajevo Film Festivala.Oni će odlučiti o dobitniku nagrade Srce Sarajeva za najbolji studentski film.

Nadav Lapid rođen je 1975. u Tel Avivu, Izrael, Lapid je studirao filozofiju na Univerzitetu u Tel Avivu. Potom se seli u Pariz, a onda i vraća u Izrael kako bi diplomirao u Školi za film i televiziju Sam Spiegel u Jerusalemu. Njegov debitantski film POLICAJAC osvojio je Specijalnu nagradu žirija na Filmskom festivalu u Locarnu 2011, dok je sa filmom "Vrtićka vaspitačica" učestvovao u programu Semaine de la Critique Filmskog festivala u Cannesu 2014. Njegov najnoviji film "Synoyms" je osvojio nagradu Zlatni medvjed za najbolji film ovogidišnjeg Filmskog festivala u Berlinu. Lapid je dobitnik Ordena viteza iz reda umjetnosti i književnosti koji dodjeljuje Republika Francuska.

Philippe Bober, osnivač kompanije Coproduction Office, producent i poduzetnik, Francuska. Osnivač kompanije Coproduction Office, Philippe Bober, do sada je producirao trideset i tri filma i sarađivao je sa više avantgardnih reditelja, među kojima su Lars von Trier, Roy Andersson, Ulrich Seidl, Jessica Hausner, Lou Ye, Kornél Mundruzcó, Cristi Puiu, Michelangelo Frammartino, Carlos Reygadas, Ruben Östlund od samih početaka njihove karijere. Većina filmova koje je producirao uvrštena je u glavne takmičarske programe filmskih festivala u Cannesu, Veneciji i Berlinu, gdje su osvojili preko 30 nagrada, uključujući nagradu Zlatni lav filmskog festivala u Veneciji 2014. godine za film Roya Anderssona "Golub sjedi na grani razmišljajući o postojanju" i Zlatnu palmu za film Rubena Östlunda, TRG, na Filmskom festivalu u Cannesu 2017. Međunarodni prodajni katalog kompanije Coproduction Office uključuje filmove koje je producirao Philippe Bober, kao i dragocjene otkupljene naslove i restaurirane filmske klasike, između ostalog i ključna djela Roberta Rossellinija. Katalog je poznat po svojoj iznimnoj umjetničkoj vrijednosti i obuhvata filmove jedinstvenog i prepoznatljivog autorskog stila, a često i hrabrog sadržaja.

Arild Andresen je norveški reditelj i scenarista Arlid Andersted počeo je karijeru snimajući kratke filmove i reklame. Andersted je 2006. režirao dramsku seriju za mlade "Dječaci će biti dječaci", prvu norvešku produkciju koja je nominovana za nagradu EMMY. Njegov debitantski igrani film "Liverpoolski golman" (2010) osvojio je Kristalnog medvjeda i Specijalnu nagradu na Filmskom festivalu u Berlinu 2011, kao i niz drugih nagrada širom svijeta. Sa narednim filmom, "Satnija Orheim" (2012), Andersted osvaja nagradu Zmaj za najbolji nordijski film na Filmskom festivalu u Gothenburgu, kao i nekoliko norveških filmskih nagrada Amanda. Andresen je potom, 2014. godine, režirao nekoliko epizoda uspješne serije "Borba za život" norveške državne televizije, NRK. Njegov treći igrani film, LOMLJIVO SRCE (2017) osvojio je glavnu nagradu filmskog festivala Skip City u Tokiju, kao i nagradu Amanda za najboljeg glumca, te je distribuiran širom svijeta. Andresen je bio vodeći reditelj NRK-ove hit serije "Domaći teren" (2018) koja je premijerno predstavljena u programu Berlinale serije Filmskog festivala u Berlinu, te je osvojila niz nagrada na državnoj smotri norveških TV produkcija, Norveške TV nagrade Zlatni ekran, uključujući nagradu za najbolji televizijski dramski program. Serija je proglašena i najboljom skandinavskom serijom na Danima nordijske dramske produkcije i nominovana je za nagradu za najbolju evropsku dramsku seriju na međunarodnom samitu proizvođača dramskog programa C21 u Londonu. Serija "Domaći teren" predstavljena je na prošlogodišnjem Sarajevo Film Festivalu.

SFF