Jasmin Duraković
0

"Sevdah za Karima" u fazi montaže

FENA
Foto: Depo.ba
Foto: Depo.ba
Drugi dugometražni igrani film reditelja i scenariste Jasmina Durakovića "Sevdah za Karima" trenutno je u fazi pregleda snimljenog materijala i njegove montaže u Sarajevu, nakon što je posljednja klapa po završetku 24 snimajuća dana pala 11. oktobra, potvrdio je danas za Fenu Duraković.

On je istaknuo da montažu radi zajedno s montažerom Nihadom Mujkićem Mirom te očekuje da će taj proces, koji će iznjedriti prvu verziju filma, trajati do kraja godine.

Uslijedit će postprodukcija ovog filmskog ostvarenja - obrada zvuka, muzike i slike te drugi elementi laboratorijske obrade filma i njegovog prebacivanja na 35-milimetarsku filmsku traku.

Duraković je naglasio da se faza montaže realizira u Sarajevu, dok će se cjelokupna postprodukcija raditi u Mađarskoj, zemlji iz koje dolazi koproducent filma "Trivoli produkcija" iz Budimpešte.

Film je, među ostalima, finansijski podržala i Fondacija za kinematografiju Mađarske.

"Nezahvalno je govoriti kada će se film naći pred publikom, ali u svakom slučaju očekujemo da će premijeru zabilježiti tokom iduće godine i u BiH i svijetu", kazao je Duraković.

Film govori o demineru Karimu koji, zajedno sa svojim kolegama, treba putovati u Irak na privremeni rad. On se zaljubljuje u Ivanu, djevojku njegovog prijatelja iz rata, a nakon doživljenog razočarenja, u potpunosti se posvećuju vjeri. Ujedno, troje mladih ljudi u tranzicijskom Sarajevu proživljavaju "sukob civilizacija" te tragaju za vlastitim identitetom.

U naslovnoj se ulozi prvi put na filmu našao mladi bh. glumac Amar Selimović. Uz njega, ostale uloge tumače Adnan Hasković, Marija Karan, Asli Bayram, Mirvad Kurić, Edhem Husić, Semir Krivić, Haris Burina i drugi.