J. Duraković o novom filmu
0

'Sevdah za Karima'- priča o ljubavnom trouglu

Sarajevo-x.com
Poznati bosanskohercegovački reditelj Jasmin Duraković najavio je da će uskoro u Sarajevu početi snimanje svog drugog dugometražnog filma pod nazivom "Sevdah za Karima".

Glavne uloge u filmu tumačit će mladi bh. glumci Amar Selimović, kojem je ovo i prvo pojavljivanje na velikom ekranu, Feđa Štukan, te popularna srbijanska glumica Marija Karan.

Film govori o demineru Karimu koji, zajedno sa svojim kolegama, treba da putuje u Irak na privremeni rad. Karim se zaljubljuje u Ivanu, djevojku njegovog prijatelja iz rata, a nakon doživljenog razočarenja, u potpunosti se posvećuju vjeri.

Troje mladih ljudi u tranzicijskom Sarajevu proživljavaju 'sukob civilizacija' te tragaju za vlastitim identitetom.

Reditelj Jasmin Duraković u razgovoru za Sarajevo-x.com ističe da je film rađen u saradnji sa brojnim evropskim partnerima.

"Za razliku od prethodnog filma 'Nafaka', ovo će biti jednostavniji film, produkcijski skromniji, a njegova priča korespondira današnjem modernom vremenu. Priča filma je urbana, snimat će se na ulicama Sarajeva. Radi se o ljubavnoj priči, tačnije ljubavnom trouglu, gdje se pojedini likovi obračunavaju sa svojom prošlošću, ali i otkrivaju ljepotu sevdaha", objašnjava Duraković.

Naglasio je da će direktor fotografije biti Erol Zubčević, uspješni filmski radnik koji je ostvario zapažen uspjeh sa filmom 'Snijeg'.

"Pokušat ćemo napraviti film sa jako malo tehnike i rasvjete, te se fokusirati na glumačku igru, koja će biti u prvom planu. U tom smislu, film će biti dosta intimniji i skromniji", precizirao je reditelj.

Naziv filma "Sevdah za Karima" simbolizira neku vrstu kontrateze brzom potrošačkom načinu životra i pretjeranom religijskom senzibilitetu, a sevdah je srednji put kojeg glavni junak filma na kraju bira.