Bogat program
14

Šesti dan 23. SFF-a u znaku Johna Cleesea kojem će biti uručeno "Počasno Srce Sarajeva"

Piše: El. B.
John Cleese (Foto: EPA)
John Cleese (Foto: EPA)
Šesti dan Sarajevo Film Festivala obilježit će uručenje nagrade Počasno Srce Sarajeva Johnu Cleeseu koji je sinoć stigao u glavni grad BiH. Osim susreta s kultnim britanskim komičarem, publika će imati priliku razgovarati s meksičkim rediteljem Michelom Francom u sklopu programa "Kafa sa...", ali i pogledati brojna domaća, regionalna i svjetska filmska ostvarenja.

Slavni komičar i zvijezda Monty Pythona John Cleese obratit će se večeras u Ljetnom kinu Raiffaisen hiljadama poklonika neprevaziđenog britanskog humora. Večeras će, u njegovu čast, biti prikazana njegova hit komedija "Riba zvana Wanda" koju je napisao i u kojoj glumi. Film je osvojio mnogo nagrada, uključujući Oscara za najboljeg glumca i još dvije nominacije za Oscara.

U sklopu programa "Kafa sa..." na Festivalskoj terasi publika će imati priliku razgovarati s meksičkim režiserom Michelom Francom koji će govoriti o svom najnovijem filmu "Avrilina kćerka" (Las Hijas de Abril) koji je na ovogodišnjem filmskom festivalu u Cannesu osvojio specijalnu nagradu žirija.

Program šestog dana 23. Sarajevo Film Festivala započet će projekcijom filma "Sofijin sin" Eline Psykou. Radnja filma smještena je u Atinu 2004. godine kada se Olimpijske igre vraćaju u sovju postojbinu, a desetogodišnji Misha napušta Rusiju kako bi otišao svojoj majci Sofiji. Već pri prvom susretu majka mu saopćava da kao njegovateljica radi za starijeg grčkog gospodina Nikosa s kojim će ona i Misha živjeti. Nakon što od Sofije sazna da su ona i Nikos zapravo vjenčani, Misha se osjeća izdanim i bježi od kuće u očajničkom pokušaju da privuče pažnju. Tokom bijega Misha otkriva jedan poptuno nepoznat svijet.

U Narodnom pozorištu također će biti prikazan prvi bh. animirani dugometražni film "Birds Like Us" (Ptice Kao Mi). Film je inspirisan knjigom "Govor Ptica" Farida al-Dina Muhamaada Attara, a režiju za ovaj film potpisuju Faruk Šabanović i Amela Ćuhara. U Narodnom pozorištu će večeras od 22:30 sati biti upriličena Gala projekcija ovog filma.

U sklopu programa "U fokusu" bit će prikazan film "Kada dan nije imao ime" makedonske rediteljice Teone Strugar Mitevske za koji je scenarij napisala Elma Tataragić.

Pored ovih filmova u Narodnom pozorištu, Ljetnom kinu Raiffaisen i Meeting Pointu, publika danas i u kinima Multipleks Cinema City, Sarajevo Summer Screen, Pozorište mladih, Ljetno kino Novi Grad, Kino Novi Grad i MMC - Kino Ilidža ima priliku uživati u brojnim igranim, dokumentarnim, studentskim i kratkim filmovima. Kompletan program možete pogledati ovdje.