Kratka retrospektiva
2

Šest klasika bh. kinematografije predstavljeno u prestižnom filmskom studiju u Indiji

Klix.ba
Od 25. do 27. marta u Marwah filmskom studiju u New Delhiju u okviru Film City Noida održana je retrospektiva bh. filma s učešćem naših istaknutih autora i profesora na Akademiji scenskih umjetnosti Aide Begić-Zubčević i Faruka Lončarevića, koji su predstavili svoje filmove i održali kratke radionice o estetici i industriji savremenog bh. filma.

Retrospektivu je organizirao Film City i Ambasada BiH u Indiji uz podršku Turkish Airlinesa, a pod pokroviteljstvom Sandeepa Marwaha, jednog od najistaknutijih producenata u Indiji i osnivača i predsjednika Marwah Studija i amabasadora Muhameda Čengića.

Osim predstavljanja šest bh. filmova tokom tri dana "Valter brani Sarajevo", "Savršeni krug", "Gori vatra", "Epizoda iz života skupljača željeza", "Never Leave Me" i "Sa mamom", naši autori su imali priliku susresti se sa studentima Asian Academy of Film and Video, kao i s nekim od najuspješnijih indijskih producenata koji su izrazili želju da osim Gruzije, Turske, Mađarske, Češke i drugih evropskih zemalja uključe i BiH u svojim projektima.

Naravno, ovo je uvjetovano konačnim donošenjem zakona o povratku poreza od investicija, zahvaljujući kojem filmske industrije u regionu doživljavaju procvat.