TOPLE PREPORUKE
28

Serije koje su obilježile 2022. godinu: Kanibali, sociopate, okultne radnje i skandali

Piše: Ines Mrenica
Kraj je godine i savršeno vrijeme za rekapitulaciju televizijskih serija.

Evo liste onih koje su iz mjeseca u mjesec borile za prevlast na trendingu streaming servisa.

SEVERANCE, APPLE TV+

Adam Scott, Patricia Arquette, John Torturro i Christopher Walken na Apple TV+ predvode izvrsnu ekipu glumaca serije "Severance", koju je režirao Ben Stiller. Vodi nas ravno u pervertirani oblik kapitalizma. Korporacija Lumon Industries čini nešto nevjerovatno. Svojim uposlenicima (uz pomoć čipa u mozgu) omogućava da razlome svijest na vrijeme provedeno na poslu i ono koje provode izvan radnog vremena. "Severance" propituje identitet suvremenog čovjeka i njegov odnos prema modernim tehnologijama. Na IMDB-ju ima visoku ocjenu 8.7.

ARCHIVE 81, NETFLIX

Netflixova horor serija "Archive 81" odličan je materijal za bingeanje, a ukoliko vam je promakla, još uvijek nije kasno da ispravite taj propust. Mladi restaurator videokaseta dobije ponudu koja se ne odbija. Za unosan honorar u izoliranoj kući u šumi treba pregledati i “oživjeti” trake koje će ga odvesti do opasonog kulta i jedne njujorške zgrade koja krije jezive tajne. Serija će vas svojom pričom i estetikom vratiti u analogno doba devedesetih, što i nije loše, jer većina nas tom dobu generacijski i kulturološki pripada.

THE DROPOUT, HULU

Pored zapažene 5. sezone "Sluškinjine priče", streaming servis Hulu ove je godine realizirao i mini seriju "The Dropout", posvećenu najmlađoj milijarderki u historiji, koju igra Amanda Seyfried. Ime Elizabeth Holmes stoji iza prevare stoljeća, a to je lažna tehnologija testiranja krvi koja joj je omogućila luksuz i život u Silikonskoj dolini. Holmesova je bila na vrhu svijeta, a zbog (biotehnološke) prevare investitora ove godine je osuđena na 11 godina zatvora, što doprinosi aktuelnosti serije.

SLOW HORSES, APPLE TV+

Propali britanski špijuni dobili svoje počasno mjesto u seriji "Slow Horses" s Gary Oldmanom u glavnoj ulozi. On predvodi agente MI5 koji su na početku svojih karijera napravili kobne greške zbog čega su završili kao škart "u službi njezinog veličanstva". Pravo na drugu šansu imaju, ali na tričavim, nebitnim slučajevima Ubitačnu ekipu serije čine Kristen Scott Thomas i Jonathan Price, a tu je i Mick Jagger, koji je napisao muziku. Zanimljivo je da se u projektu pojavljuje i glumac Branko Đurić, i to u ulozi Victora Krymova, Rusa koji u skladu sa zapadnjačkim filmskim stereotipima igra šah i pije vodku.

ANATOMY OF A SCANDAL, NETFLIX

Sigurno vam nije promakao prvoklasni skandal na Netflixu, u kojem su ovog proljeća učestvovali Collin Firth i Sienna Miller. Mini serija "Anatomy of a Scandal" reći će vam sve o prirodi seksualnog predatorstva i građanskoj uljudnosti visokog društva, koje počiva na laži. Ovu dramu sudnice kreirao je bivši pravnik David E. Kelly (tvorac "Ally McBeal" i "Big Little Lies"), donoseći priču o ministru u birtanskoj vladi i njegovoj supruzi, čiji će naizgled savršen brak upropastiti seksualna afera i optužbe za silovanje. Nemilosrdna analiza današnjih medija i politike, kao i prvoklasna gluma, odvest će vas baš tamo gdje ćete se dobro zabaviti.

TOKYO VICE, HBO

Najbolja serija koju smo ove godine gledali na HBO-u je "Tokyo Vice" hitmejkera Michaela Manna (inače tvorca popularne serije "Miami VIce"). Priča temeljena na istinitim događajima vrti se oko američkog novinara koji istražuje japansko podzemlje, yakuze i kriminalne radnje. Nakon što ispuni svoje poslovne ambicije i zaposli se u rubrici crne hronike, saznat će zašto Japan ima rekordno nizak broj ubistava i enormno visoku stopu samoubistava. "Tokyo Vice" će vas odvući u podzemlje jednog od najmnogoljudnijih gradova na svijetu, ali nećete požaliti zbog toga.

DAHMER - MONSTER: THE JEFFREY DAHMER STORY, NETFLIX

Teško da ova lista može bez Netflixove serije koja ispituje jezive zločine i sustavne propuste policije koji su omogućili jednom od najozloglašenijih američkih serijskih ubica da nastavi ubijati, silovati i jesti svoje žrtve više od decenije. Ljubiteljima televizijskih serija s bizarnim zapletima, ime kreatora Ryana Murphyja svojevrsni je trademark koji garantira dobru zabavu, a priča o Jeffreyju Dahmeru pozicionirala se u sam vrh najgledanijih sadržaja na Netflixu. Neki je zbog eksplicitnih prikaza mučenja i kasapljenja ljudskih tijela nisu mogli gledati, a o njenom sadržaju najviše govori činjenica da su naočale koje je nosio Dahmer bile vrlo zastupljene prilikom odabira maske za protekli Halloween.

WEDNESDAY, NETFLIX

Zvanično najgledanija serija na Netflixu ove godine je ”Wednesday”, koja na IMDB-ju ima visokih 8.3. Osmislio ju je Tim Burton, koji je na svoju maturalnu zabavu otišao poput muške verzije Carrie. U fokusu radnje je neobična djevojčica Wednesday Addams (Jenna Ortega). Promijenila je 8 škola u 5 godina, bez ikakve želje za uklapanjem u sistem, a njeno posljednje utočište je mjesto koje je spojilo njene roditelje, majku Morticiju (Catherine Zeta-Jones) i oca Gomeza (Luis Guzman), a to je internat za neprilagođene - Nevermore. Tamo Wednesday počinje rješavati misteriju staru 25 godina.

THE OLD MAN, FX

FX-ova serija “The Old Man” je jedna od najboljih serija koja je izašla ove godine, svjedočeći o tome kako “bez starca nema udarca”. Američki glumac Jeff Bridges u osmoj deceniji života nije odolio izazovima televizije pa se našao u ulozi operativca CIA-e. Nakon što ubije uljeza koji mu je ušao u kuću, postaje bjegunac. Akcioni triler temelji se na istoimenom romanu Thomasa Perryja, a o njenoj popularnosti najbolje govori činjenica da je u pripremi i 2. sezona.

MOON KNIGHT, DISNEY+

Disney+ donosi pregršt priča iz Marvelovog filmskog univerzuma, a jedna od njih je realizirana u izvrsnoj seriji "Moon Knight". Glavni lik živi u Londonu, ima ozbiljan poremećaj osobnosti i gaji neizmjernu ljubav prema egiptologiji. Glumac Oscar Isaac igra naslovnu ulogu i u seriji je udružen s Ethanom Hawkom. "Moon Knight" posjeduje estetiku filma i vodi nas u svijet Stevena Granta, zaposlenika suvenirnice koji otkriva da je dobio moći egipatskog boga Mjeseca. Njegove novostečene moći su istovremeno i blagoslov i prokletstvo.

STRANGER THINGS 4, NETFLIX

Godina za nama će ostati upamćena i po 4. sezoni jednog od najvećih Netflixovih hitova "Stranger Things", serije koja je publiku ponovo vratila u osamdesete godine i izmišljeni gradić Hawkins. Inspirirana radovima Spielberga, Carpentera i Stephena Kinga, kao i vladinim tajnim parapsihološkim eksperimentima, priča je započela 2016. godine. U fiktivnom gradu u Indiani biće iz druge dimenzije otelo je dvanaestogodišnjeg dječaka Willa Byersa. Posljednja sezona podsjetila nas je na niz muzičkih hitova iz osamdesetih, a "Running Up That Hill" Kate Bush mjesecima nije silazila s 1. mjesta najslušanijih pjesama.