O ubistvu Đinđića
115

Serija "Sablja", u kojoj uloge imaju brojni bh. glumci, nagrađena na festivalu u Cannesu

D. J.
Screenshot: YouTube
Screenshot: YouTube
Serija "Sablja" koja govori o ubistvu srbijanskog premijera Zorana Đinđića nagrađena je na festivalu u Cannesu za najbolju glumačku interpretaciju cijelog ansambla.

U glavnim ulogama su Dragan Mićanović koji glumi Đinđića, Milica Gojković koja je u ulozi novinarke Danicu Mandić, Ljubomir Bandović koji je utjelovio policajca Borisa Rakića.

U glumačkoj postavi našli su se i brojni bh. glumci poput Feđe Štukana, Mirsada Tuke, Jasmina Gelje, Muhameda Hadžovića, Izudina Bajrovića i Dine Bajrovića.

Nagradu su primili glumci Milica Gojković i Lazar Tasić koji su se u ime cijele ekipe serije zahvalili žiriju i rekli da su počastvovani prestižnom nagradom.

"Sablja" je jedna od osam serija iz cijelog svijeta koje su ušle u glavnu natjecateljsku selekciju Canneskog festivala, au ponedjeljak su prikazane prve dvije epizode serije koja je naišla na odlične reakcije publike i kritike.

Autori serije su nastojali dati presjek društveno-političke situacije u Srbiji od 1990-ih do 2000-ih te dočarati atmosferu koja je 2003. vladala u zemlji. Istakli su da je dramska interpretacija stvarnih događaja plod mašte i kreativne slobode autora.