{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Serija o Petru Kočiću već pet godina čeka obećanih 500.000 KM od Vlade RS

20.10.2014. u 15:59
6
11
Serija o Petru Kočiću već pet godina čeka obećanih 500.000 KM od Vlade RS
6
Serija o Petru Kočiću već pet godina čeka obećanih 500.000 KM od Vlade RS
Vlada RS je 2009. godine, na čijem je čelu tada bio Aleksandar Džombić, odobrila 500.000 KM za snimanje šest serija i televizijskog filma o Petru Kočiću, koji su trebali da budu urađeni u produkciji banjalučke Alternativne televizije i Narodnog pozorišta Republike Srpske.
U augustu 2012. godine, u okviru "Kočićevog zbora“, pala je i prva klapa serije, ali poslije toga više nije snimljen nijedan kadar.

Prije pet godina Vlada RS je odobrila 50.000 KM i te pare su uplaćene kao inicijalna sredstva za snimanje serije. Od tog novca plaćen je scenario Željku Stjepanoviću i finansirano je snimanje prve klape na Manjači prije dvije godine, tako da se postavlja pitanje da li je Vlada RS-a zapravo prokockala 50.000 maraka na račun sopstvene neozbiljnosti, jer je sada već očigledno da serija o Petru Kočiću nikada neće biti snimljena.

Iako je pomoćnica ministra prosvjete i kulture RS, Irena Soldat Vujanović, prošle godine rekla kako je "ideja o seriji zaživjela za vrijeme Džombićevog mandata kao predsjednika Vlade RS i da Vlada Željke Cvijanović još uvijek nije dobila na razmatranje prijedlog za snimanje serije“, ministar prosvjete i kulture RS Goran Mutabdžija kaže da para za snimanje – nema.

"Snimanje serije nije stopirano, ali sredstva koja su trebala da se uplate za snimanje planirana su iz budžeta, a para za tu namjenu trenutno nema. To je razlog zašto prošle godine nije nastavljeno snimanje i zašto neće biti ni ove godine. U međuvremenu nismo razgovarali o tome kako ćemo osigurati pare za snimanje i kada bi ono moglo biti nastavljeno", rekao je Mutabdžija.

Direktorica Alternativne televizije, Nataša Tešanović, kaže da Vlada i Ministarstvo nikada nisu uplatili nijednu marku od obećanih 500.000 i da zbog toga snimanje i nije moglo biti nastavljeno.

"Vlada RS je prije četiri godine uplatila 50.000 maraka za snimanje. Tada je, naime, i zaživjela ideja o seriji i zaista je postojala dobra volja da se ona snimi. Tim početnim sredstvima plaćen je honorar scenaristi Željku Stjepanoviću i pokriveni su troškovi snimanja prve klape. Ali, poslije je sve krenulo nizbrdo, tako da ne znamo da li će serija uopšte biti snimljena", tvrdi Nataša Tešanović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: