Film/TV
6

Serija o Petru Kočiću već pet godina čeka obećanih 500.000 KM od Vlade RS

Piše: G. D.
Vlada RS je 2009. godine, na čijem je čelu tada bio Aleksandar Džombić, odobrila 500.000 KM za snimanje šest serija i televizijskog filma o Petru Kočiću, koji su trebali da budu urađeni u produkciji banjalučke Alternativne televizije i Narodnog pozorišta Republike Srpske.

U augustu 2012. godine, u okviru "Kočićevog zbora“, pala je i prva klapa serije, ali poslije toga više nije snimljen nijedan kadar.

Prije pet godina Vlada RS je odobrila 50.000 KM i te pare su uplaćene kao inicijalna sredstva za snimanje serije. Od tog novca plaćen je scenario Željku Stjepanoviću i finansirano je snimanje prve klape na Manjači prije dvije godine, tako da se postavlja pitanje da li je Vlada RS-a zapravo prokockala 50.000 maraka na račun sopstvene neozbiljnosti, jer je sada već očigledno da serija o Petru Kočiću nikada neće biti snimljena.

Iako je pomoćnica ministra prosvjete i kulture RS, Irena Soldat Vujanović, prošle godine rekla kako je "ideja o seriji zaživjela za vrijeme Džombićevog mandata kao predsjednika Vlade RS i da Vlada Željke Cvijanović još uvijek nije dobila na razmatranje prijedlog za snimanje serije“, ministar prosvjete i kulture RS Goran Mutabdžija kaže da para za snimanje – nema.

"Snimanje serije nije stopirano, ali sredstva koja su trebala da se uplate za snimanje planirana su iz budžeta, a para za tu namjenu trenutno nema. To je razlog zašto prošle godine nije nastavljeno snimanje i zašto neće biti ni ove godine. U međuvremenu nismo razgovarali o tome kako ćemo osigurati pare za snimanje i kada bi ono moglo biti nastavljeno", rekao je Mutabdžija.

Direktorica Alternativne televizije, Nataša Tešanović, kaže da Vlada i Ministarstvo nikada nisu uplatili nijednu marku od obećanih 500.000 i da zbog toga snimanje i nije moglo biti nastavljeno.

"Vlada RS je prije četiri godine uplatila 50.000 maraka za snimanje. Tada je, naime, i zaživjela ideja o seriji i zaista je postojala dobra volja da se ona snimi. Tim početnim sredstvima plaćen je honorar scenaristi Željku Stjepanoviću i pokriveni su troškovi snimanja prve klape. Ali, poslije je sve krenulo nizbrdo, tako da ne znamo da li će serija uopšte biti snimljena", tvrdi Nataša Tešanović.