"Složna braća"
157

Serija Neleta Karajlića na listi za nominacije za najbolju komediju na Sarajevo Film Festivalu

I. S.
Na snimanju serije "Složna braća - Next Đeneration" (Foto: ETM produkcija)
Na snimanju serije "Složna braća - Next Đeneration" (Foto: ETM produkcija)
Serija "Složna braća - Next Đeneration", koju je osmislio Nele Karajlić, na listi je za nominacije za najbolju komediju na 29. izdanju Sarajevo Film Festivala.
Ova informacija navedena je u mailu koji je SFF poslao režiserima koji su u žiriju. Pored druge sezone serije "Složna braća - Next Đeneration", nominovane su i serije "Na rubu pameti" (druga sezona, Bosna i Hercegovina), "Popadija" (Srbija), "Tender" (BiH), "Tender" (druga sezona, BiH) i "Mama i tata se igraju rata" (druga sezona, Srbija).
Mail koji je SFF poslao članovima žirija (Screenshot proslijeđen Klix.ba)
Mail koji je SFF poslao članovima žirija (Screenshot proslijeđen Klix.ba)

Klix.ba je povodom ovoga kontaktirao Jovana Marjanovića, direktora Sarajevo Film Festivala.

"Sve serije iz bivše Jugoslavije prikazane u periodu prošle TV sezone imaju pravo prijave za nagrade Srca Sarajeva za najbolje serije u 2022/2023. O nominacijama i kasnijim nagradama odlučuju filmski profesionalci tajnim glasanjem, njih preko 400. Proces glasanja za nominacije je još uvijek u toku i uskoro će biti završen i svi mediji će biti obaviješteni o rezultatima", naveo je.

"Složna braća - Next Đeneration" predstavlja klasičnu humoristično − satiričnu grotesku u kojoj dominira komedija zabune i u kojoj se na duhovit način predstavljaju mentaliteti i socio-psihološke strukture naroda bivše Jugoslavije.

Scenarij potpisuju Nele Karajlić i Srđan Janković, a reditelj serijala je Milorad Milinković. U glavnim ulogama su još Nataša Ninković, Andrija Kuzmanović, Nikola Pejaković i Zoran Cvijanović, uz gostovanje poznatih ličnosti iz svijeta kulture i sporta.