Reditelj Danis Tanović
93

Serija "Kotlina" u izboru za Srce Sarajeva: Uloga inspektora Pašića kao da je čekala Feđu Štukana

L. R.
Feđa Štukan kao viši inspektor Edib Musić
Feđa Štukan kao viši inspektor Edib Musić
Domaća dramska serija "Kotlina" u režiji Danisa Tanovića i Aide Begić, nominovana je za ovogodišnju nagradu Srce Sarajeva u okviru 29. izdanja Sarajevo Film Festivala, a stekla je još sedam nominacija u kategoriji TV serije.

Među njima našle su su i nominacije: za najbolju glavnu glumicu, najboljeg glavnog glumca, dvije nominacije za najbolju epizodnu ulogu te nominacije za zvijezdu u usponu, najbolji scenarij i najbolju režiju.

Nastala je zahvaljujući projektu produkcije BH Content Lab, platforme BH Telecoma, a prva sezona serije sastoji se od pet epizoda koje prate višeg inspektora Ediba Pašića (kojeg tumači Feđa Štukan), koji živi i radi u Sarajevu.

Uvodna špica dronom prikazuje sarajevsku kotlinu kroz gustu maglu, koja je postala njena svakodnevnica, a koja može se reći, ujedno na neki način prikazuje stanje sarajevskog društva. Za zvuk uvodne špice i kompletan soundtrack serije zaslužan je bend Taino, koji je uz scene tmurnog i mračnog grada dao poseban ugođaj ovoj kriminalističkoj seriji.

Kroz slučaj ubistva u Zemaljskom muzeju, Sarajevo se prikazuje kao grad u kojem nakon posljednjeg rata vladaju nepotizam i kriminalci. Inspektor Pašić zajedno sa svojim kolegom Midom (Boris Ler) istražuje ubistvo, iza kojeg se krije krađa obredne knjige hagade.

"Kotlina"

Serija ujedno prikazuje i odnos vlasti prema kulturi, ali i pokušaj pronalaska pravde na različite načine. Tako se u seriji prikazuje novinarka Ajla Pašić (Ida Keškić) koja se istovremeno bori za istinu, ali i sa poslovnom politikom medija u kojem radi. Bolja situacija nije ni kod direktorice Zemaljskog muzeja Selme (Vedrana Božinović), koja svojim uposlenicima pokušava omogućiti uslove za rad pomoću kredita i donacija, ali neki od njih vide samo svoj interes.

Scena iz serije
Scena iz serije

Kada je riječ o ulogama, glavna uloga inspektora Pašića kao da je čekala glumca Feđu Štukana, koji je ranije i sam potvrdio da je početkom rata u BiH bio angažovan u policiji. Čovjeka kojeg tumači u seriji, prikazuje kao nekoga ko istinski voli Sarajevo te da ga ne želi napustiti i u najgorim situacijama. Kroz ovu ulogu moglo bi se tumačiti da je Sarajevo poput ovisnosti. Teško je odustati od njega.

Feđa Štukan kao viši inspektor Edib Musić
Feđa Štukan kao viši inspektor Edib Musić

S druge strane, osvježenje na bh. filmskoj sceni je pjevač grupe Zoster Mario Knezović, koji tumači ulogu kriminalca Senčija. Iako se u životu primarno bavi muzikom, Knezović je ostvario nekoliko uloga u filmovima “Cirkus Columbia”, “Quo vadis, Aida?", “Take me Somewhere Nice” te u seriji “Kljun”. Sada, u ulozi lokalnog kriminalca koji se vraća iz zatvora, Knezović je dokazao da može glumiti sve ono što nije u stvarnom životu.

Mario Knezović kao kriminalac Senči
Mario Knezović kao kriminalac Senči

Podsjećamo, prve dvije epizode serije "Kotlina" premijerno su prikazane na prošlogodišnjem izdanju SFF-a, gdje su zabilježene sjajne reakcije publike. Seriju je bilo moguće pogledati i u septembru prošle godine u okviru servisa My TV. Već prošle godine, Tanović je najavio i snimanje druge sezone, gdje će se pored Sarajeva, serija snimati i u Zenici.