O paranormalnim pojavama
9

Serija koja hipnotiše publiku tri decenije: Netflix oživljava "Neriješene misterije"

Piše: Ines Mrenica
Tvorci originalnog serijala "Unsolved Mysteries" i producenti televizijskog hita "Stranger Things" pozivaju vas da slijedite tragove i riješite nove misteriozne slučajeve. Ako ste nekada pogledali samo jednu epizodu američke emisije "Neriješene misterije", obradovaće vas informacija da je Netflix oživio jednu od najgledanijih i najzanimljivijih produkcija u historiji televizije.
"Neriješene misterije" je televizijska serija čije je emitovanje započelo daleke 1987. godine na američkoj televiziji NBC, a njena popularnost nije splasnula ni nakon tri decenije. Posljednja epizoda prikazana je 2010. godine, a serija je stekla kultnu reputaciju zbog obrađivanja raznih neriješenih kriminalističkih slučajeva, uključujući i paranormalne pojave.

Opskurne situacije i zločine opisivali su razni svjedoci, a one su nerijetko tretirale pojavu duhova, NLO-a i drugih neobjašnjivih fenomena. U ulozi voditelja emisije bio je neprikosnoveni vladar malih ekrana Robert Stack, koji je svojim sugestivnim glasom i nastupom na kakvom bi mu pozavidjeli i najveći junaci noir filmova, publiku držao prikovanu za naslonjače.

Program koji je zaludio Amerikance, u obliku televizijskog dokumentarizma je rekonstruisao razne bizarne slučajeve, i to na osnovu svjedočenja onih koji su na neki način sudjelovali u njima. Ono po čemu se ova televizijska produkcija tada razlikovala u moru drugih, bilo je nastojanje autora da stvarne osobe igraju same sebe, uz pomoć profesionalnih glumaca koji su proigravali određene situacije.

Većina epizoda je obrađivala slučajeve iz kriminalističke prakse, a najgledanije su bile one u kojima su osobe opisivale neobjašnjive fenomene. Na dugoj listi slučajeva misterioznih nestanaka i ubistava nisu nedostajali ni oni koji su se ticali nadrealnih situacija, poput posjete demona koji su opsjedali ljude, zatim pojave duhova i otmica od strane vanzemaljaca.

Takve epizode su koketirale sa teorijama zavjere, a vrhunac gledanosti su dosezale one u kojima su scenaristi do u sitne detalje objašnjavali kako Kurt Cobain nije izvršio samoubistvo te da je atentat na Martina Luthera Kinga, Jr. bila planirana akcija od strane vlasti. Izvršni producent Terry Dunn Meurer, koji je i jedan od tvoraca serije, svojevremeno je izjavio da je 260 misterija riješeno zahvaljujući pomoći svjedoka, nauke i tada rastuće popularizacije DNK analize.

Trenutno je na Netflixu dostupno šest epizoda remakea serije "Unsolved Mysteries" i one visoko kotiraju na listi najgledanijih sadržaja američkog streaming servisa. U svakoj od njih obrađuje se jedna misteriozna situacija, a obzirom da niko nije mogao nadmašiti nastup popularnog voditelja originala i da niko ne može parirati Robertu Stacku, Netflix je odlučio da su u novim epizodama narator ne pojavljuje ispred kamere te da svaka epizoda ima posebnu osobu koja pripovijeda o misterioznim događajima.

Netflixove "Unsolved Mysteries" se sastoje od 12 epizoda, a njihove priče slijede živote "običnih" ljudi, koje je na trenutak prekinula neka trauma, bilo da se radi o iznenadnom nestanku voljene osobe, jezivoj smrti ili iskustvima koja zadiru u paranormalno. Uz pomoć detektiva i novinara, članova porodice nestalih i ostalih tragova, Netflix svakom gledatelju nudi da samostalno pokuša dokučiti rješenje misterije.

Primjerice, u epizodi "House of Terror" rekonstruiše se slučaj iz Francuske, gdje je žena s četvoro djece zakopana ispod trijema njihove kuće u Nantesu. Lokalni patrijarh nije bio među leševima, ali ga nigdje nisu mogli pronaći. Detektivi su postepeno u istrazi "slagali kockice" da bi u konačnici došli do zastrašujućeg saznanja o ubistvu s predumišljajem koje je počinio neko iz porodice zrtava.

Svi oni koji imaju dovoljno godina da se sjećaju popularne televizijske uspješnice, ali i oni mlađi koji žele gledati slučajeve od kojih će im se žmarci penjati uz kralježnicu, "Unsolved Mysteries" su idealna ljetna zabava.