Snimljena posljednja epizoda
0

Serija "Hitna služba" odlazi u historiju

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Kultna serija TV kuće NBC "Hitna služba" (ER) u četvrtak je obilježila kraj snimanja skoro na isti način kao što su prije 15 godina obilježili početak.

Serija o životima doktora na klinici u Chicagu od 1994. je prikupila čak 122 nominacije za nagradu Emmy, a njena posljednja epizoda prikazuje nove likove zajedno sa onima koji su u seriji glumili kad je bila veliki hit na TV-u. Tako se mogu vidjeti legendarni Eriq La Salle, Laura Innes, Sherry Stringfield i Alex Kingston.

Dvosatno finale, pisano rukom Johna Wellsa, ima i trenutke crnog humora, a neka pitanja ostavlja neodgovorenim, ipak uz dozu nade, kako to obično biva u ovakvim ostvarenjima.

Najveća zvijezda serije, George Clooney, svoj dio u posljednjoj epizodi "Hitne službe" odradio je prije tri sedmice, piše AP.

Serija je prvi put prikazana na televiziji 19. septembra 1994. i od tad je postala pravi hit. U prosjeku je svaku epizodu pratilo oko 32 miliona gledalaca. NBC je u toku kasnih devedesetih reklamu dužine 30 sekundi u toku trajanja serije naplaćivao nevjerovatnih pola miliona dolara. Ipak, stvari su se značajno promijenile. Ove sezone cijena iste takve reklame je manja od 150.000 dolara.

Scenarista Wells na kraju je istakao kako je posljednja epizoda posvećena Michaelu Crichtonu, jednom od ranijih kreatora serije.

Posljednjih godina ljubitelji "Hitne službe" sve više se odlučuju da prate "Uvod u anatomiju" ili seriju "Dr. House", pokazali su rezultati istraživanja gledanosti. Broj gledalaca nekada popularne serije smanjio se za više od dvije trećine, a tako je završena i era NBC-a kao "najmoćnije TV kuće".