Film/TV
0

Serija "Girl" bila zabranjena: Prvi lezbijski poljubac objavljen je na BBC-u prije 42 godine

Klix.ba
Kada je prvi put scena lezbijskog poljupca 1974. godine emitovana u programu na BBC2 smatrana je šokantnom, a britanska televizijska kuća je dobila upozorenje.

Poljubac se dogodio u seriji "Girl" koja više nikada nije emitovana niti je puštena u prodaju. Sada, 42 godine nakon, gledatelji će moći pogledati cijelu seriju. U TV drami glume Alison Steadman i Myra Frances koje su se poljubile.

Prisjećajući se odluke da tumači ulogu mladog regruta u vojsci Jackie, koja je u tajnoj vezi sa nadređenom Steadman, je kazala kako se najviše plašila reakcije roditelja i prijatelja, a posebno reakcije njene majke.

"Kada mi je ponuđena uloga osjećala sam se nervozno jer je to bila potpuno nova avantura. Nikada mi niko nije ponudio ništa slično. Režiser Peter Gill je bio odličan jer se nije zamarao time što se dvije žene trebaju poljubiti. Rekao je da je to samo ljubavna priča. Brinula sam se šta će mi reći roditelji i da će se moja majka sramotiti zbog komentara komšiluka. Ali ona je rekla kako to smatra odličnim i dirnulo je to sve", kazala je Steadman koja sada ima 69 godina.

"Girl" će biti objavljena u sklopu BBC-jeve kolekcije "Store's Prejudice and Pride" kojom proslavljaju LGBTQ festival ponosa u Londonu.

Iako su sada lezbijski poljupci učestali u filmovima i serijama, "Girl" se tada smatrala kontroverzom.

U okviru ovog programa bit će prikazan i prvi gay poljubac emitovan 1979. godine na BBC-u.