Film/TV
0

"Serenity" najbolji SF film za Britance

Sarajevo-x.com
Vjerovali ili ne filmski klasik iz 1977. godine "Star Wars" izgubio je titulu najboljeg naučnofantastičnog filma na svijetu. Naime, čitatelji britanskog magazina SFX su na sami vrh najnovije liste top deset SF filmova postavili film "Serenity" iz 2005. godine.

Prema rezultatima ankete magazina SFX u kojoj je učestvovalo 3.000 zaljubljenika u SF filmove kultni filmski redatelj George Lucas će se morati zadovoljiti titulom drugog najboljeg SF filmskog ostvarenja.

Film "Serenity" je zapravo bio spin-off kratke američke TV serije o posadi svemirskog broda Serenity.

Urednik pomenutog magazina Dave Bradley je izjavio: "Zaista sam iznenađen da su Britanci za najbolji sci-fi film izabrali Serenity, a ne Star Wars."

"Iako je snimljeno samo nekoliko epizoda ove TV serije, Serenity univerzum je očigledno oduševio gledatelje svojim simpatičnim likovima, domišljatim dijalozima i čudesnim specijalnim efektima."

"Na našoj listi možete pronaći istinske klasike, poput filma Serenity, koji nisu doživjeli veliki uspjeh u kino blagajnama niti u krugu filmskih kritičara, ali nisu ni otišli u zaborav zahvaljujući fanovima", dodao je Bradley.

Film "Blade Runner", sa Harrisonom Fordom u glavnoj ulozi, našao se na trećem mjestu pomenute liste.

Među prvih deset najboljih filmova naučne fantastike našli su se svakako i "Matrix" (Keanu Reeves), "Alien" (Sigourney Weaver), "2001: A Space Odyssey" Stanleya Kubricka, te neizostavni "Terminator" (Arnold Schwarzenegger).

Lista top deset SF filmova izgleda ovako:

  1. Serenity (2005)

  2. Star Wars (1977)

  3. Blade Runner (1982)

  4. Planet of the Apes (1968)

  1. The Matrix (1999)

  2. Alien (1979)

  3. Forbidden Planet (1956)

  4. 2001: A Space Odyssey (1968)

  5. The Terminator (1984)

  1. Back to the Future (1985)