Otvoren 14. Motovun film festival
0

Šerbedžija se skinuo go do pasa uz pjesmu "Goli i bosi"

FENA
Direktor Igor Mirković
Na prepunom motovunskom trgu u ponedjeljak je svečano otvoren ovogodišnji, 14. Motovun film festival tokom kojeg će do petka biti prikazano više od 90 filmova u osam programskih cjelina, od čega 28 filmova iz svijeta i jugoistočne Europe u glavnom programu.

Čast da otvore festival pripalo je advokatima Antu Nobilu i Čedu Prodanoviću koji su istaknuli kako se ovo okupljanje održava radi "javnog izražavanja političkih, socijalnih, nacionalnih i nadasve filmskih uvjerenja i ciljeva".

"S obzirom na to da se ovaj skup održava na većoj udaljenosti od sto metara od sjedišta Vlade i Parlamenta, stekli su se uslovi da se festival održi", poručio je u šali odvjetnik Nobilo proglašavajući 14. Motovun film festival otvorenim.

Svečano otvorenje Motovuna uveselio je i Rade Šerbedžija koji je za publiku uz pratnju Petrojvic Blasting Companyja izveo pjesmu "Goli i bosi" koju je posebno za festival napisao Predrag Lucić.

Načelnik općine Motovun Slobodan Vugrinec poželio je svim gostima, kako je rekao, "obilje umjetničkog i filmskog uzbuđenja", ustvrdivši kako je pred njima još jedno nezaboravno filmsko druženje.

Direktor Motovun film festivala Igor Mirković kazao je kako je Motovun, mjereno ljudskim vijekom, "s ovom godinom kročio u tinejdžersko doba" te kako se u proteklih 13 godina promijenilo mnogo toga.

Tokom festivala filmovi će se moći uobičajeno gledati u četiri motovunska kina - Trg, Barbacan, Bauer i Još manje kino. Ovogodišnja zemlja partner je Irska pa će se u programu Made in Ireland prikazati šesnaest ponajboljih irskih naslova u posljednjih deset godina.

Bit će dodijeljene brojne filmske nagrade pa će tako međunarodni žiri najboljem filmu u glavnom programu festivala dodijeliti Propeler Motovuna, redatelju najboljeg filma s područja bivše Jugoslavije nagradu Bauer. Birat će se i najbolji kratki film, udruženje filmskih kritičara dodijelit će svoju nagradu najboljem filmskom ostvarenju dok će se "Nepotkupljiva nagrada" uručiti najboljem filmu koji tretira problematiku korupcije.