Film/TV
517

Šerbedžija: Drugi put sam na SFF-u, a kolege mi se hvale kako su bili dio vaše filmske priče

Piše: A. B.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Glumac i režiser Rade Šerbedžija večeras je u 22:30 sati u Narodnom pozorištu Sarajevo promovirao svoj film "Oslobođenje Skoplja", a prije prikazivanja novinarima je kazao kako uvijek voli doći u Sarajevo te da mu je ovo druga posjetu Sarajevo Film Festivalu.

Proslavljeni glumac je kazao kako je rijetko gost na SFF-u te da je do sada samo bio kada se prikazivao bosanskohercegovački film "Go West".

"Jednom sam bio kada je prikazivan film 'Go West', a ovo mi je drugi put. Ovo je značajan festival, a kolege iz Amerike mi pričaju o njemu i raduju se što mogu biti dio vaše filmske priče. Čak se neki i hvale što su bili ovdje", kaže Šerbedžija.

Dodaje da je priča njegovog filma "Oslobođenje Skoplja" bazirana na ratnim dešavanjima Drugog svjetskog rata te da je priča o patnji, odrastanju, svjedočenju djece o ratu, o najužasnijim stvarima koje su se dešavale, ali ujedno i o praštanju ili nemogućim situacijama u kojima se mogu naći dvoje usamljenih ljudi.

Šerbedžija je prokomentirao i dolazak holivudskog glumca Roberta De Nira u Sarajevu kazavši kako je njegova odluka da se pojavi na SFF-u itekako velika jer je on jedan od najvećih glumaca ikada.

"De Niro je humanista koji svima daje podršku i zato mi je drago što je bio ovdje. Moram kazati da su današnji filmovi baziranim na aktuelnim stvarima oko nas, a rat je upravo to. Iako je prošlo više od 20 godina rata u Bosni i Hercegovini i dalje se osjeti nemir i ljudi ginu skoro u svim dijelovima svijeta", zaključio je Šerbedžija.

Film "Oslobođenje Skoplja" prati užas i patnje Drugog svjetskog rata, a u ovom gorko-slatkom filmu su prikazane perspektive jedanaestogodišnjeg Zorana čiji se otac pridružio partizanima kako bi se borio protiv njemačke okupacije, a majka mu, istovremeno, započinje vezu sa njemačkim oficirom.