|

Sedmice evropskog filma u Banja Luci, Livnu i Tuzli

Sedmice evropskog filma u Banja Luci, Livnu i Tuzli
0
S
Sarajevo-x.com
15.11.2008. u 12:13
0
komentara
0

dijeljenja
Sedmice evropskog filma u Banja Luci, Livnu i Tuzli Ljeto pod balkonom
Organizacijom zadnje tri Sedmice evropskog filma u Banjoj Luci, Livnu i Tuzli, od 17-22.11.2008, završava se veliki cjelogodišnji film projekt Sarajevskog otvorenog centra, koji je podržan od Evropske unije.
Sedmice evropskog filma će se dešavati u saradnji sa Gradskim pozorištem Jazavac (20 sati) u Banjoj Luci, Kućom Plamena mira (19 sati) u Tuzli i Narodnim sveučilištem te Centrom mladih (19 sati) u Livnu.

Kao i u drugim gradovima, publika će imati priliku da pogleda slijedeće evropske filmove: Ljeto pod balkonom (2004, Njemačka), Jedno oko crveno (2007, Švedska), Pod njenim prozorom (2003, Slovenija), Češki san (2004, Češka), Ljeto mog brata (Italija, 2005) i Košnica (1982, Španija).

Cilj projekta je promocija evropske kinematografije i ne-mainstream/nekomercijalnog filma, koji se ne nalaze na svakodnevnom repertoaru bh. kina, a koji su i pored toga reprezentativni za dotične zemlje, kao naprimjer Ljeto pred balkonom iz Njemačke ili Češki san iz Češke. Ujedno, građanima u manjim bh. gradovima želimo omogućiti doživljaj odlaska u kino, s obzirom da stalni filmski programi nisu dio kulturne ponude u tim gradovima. Kako bi ovaj program bio dostupan što široj javnosti, ulaz na sve projekcije je besplatan.

Filmski program je orgnizovan od strane Sarajevskog otvorenog centar, u saradnji sa kulturnim centrima i ambasadama država članica Evropske unije Njemačke, Slovenije, Poljske, Češke, Švedske, Francuske, Italije i Španije, a zamišljen je kao cjelogodišnji filmski projekt, koji će se desiti u 10 bosansko-hercegovačkih gradova. Projekt je finansiran sa 10 000 EUR od strane Delegacije Evropske komisije u Bosni i Hercegovini, a podržan je od Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo i ProCredit banke.

Nakon uspješne realizacije European Film Week-projekta u deset bosansko-hercegovačkih gradova u 2008, Sarajevski otvoreni centar za 2009. planirani nastaviti ovaj program, organizovajući "Sedmice evropskog filma“ u preko dvanaest manjih bh. gradova te organizacijom nove manifestacije pod imenom "Dani evropskog dokumentarnog filma“, povodom pete godišnjice zadnjeg proširenja Evropske unije.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.