{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sedmica španskog filma u Goraždu

S
22.10.2009. u 12:09
0
0
Sedmica španskog filma u Goraždu
0
Sedmica španskog filma u Goraždu
I ove godine se održava već tradicionalni filmski projekt Španske ambasade – Ciklus španske kinematografije. Za razliku od prošlogodišnjih ciklusa, ove godine program neće biti prikazan samo u Sarajevu, nego će nakon toga, u okviru projekta Sedmice španskog filma igrati i u Bihaću, Goraždu, Mostaru, Banjoj Luci, Livnu, Zenici, Tuzli i Gračanici. U narednom periodu, tačnije od 26. do 30. oktobra, u Centru za kulturu Goražde od 18 sati gledajte ove projekcije.
Program ovogodišnjeg već ciklus španske kinematografije se sastoji iz četiri dugometražna igrana filma, a peto veče je posvjećeno kratkom filmu iz Španije. Tako će Goraždanska publika moći gledati: "Cvijeće sa drugog svijeta" (režija: Icíar Bollaín, 1999, Španija, 118 min), "Metod" (režija: Marcelo Piñeyro , Španija/Argentina/Italija, 2005, 115 min), "Havana blues" (režija: Benito Zambrano, Španija/Kuba, 2005, 115 min) i "Zaveži me" (režija: Pedro Almodóvar, 1990, Španija, 111 min).

Peto veče prikazivaće se slijedeći kratki filmovi "Deset minuta" (režija: Alberto Ruiz Rojo, Španija, 2004, 15 min), "Budučnost je u pornu" (režija: Vicente Villanueva, Španija, 2005, 15 min), "Okret" (režija: Roberto Pérez Toledo, Španija, 2005, 14 min) i "Bilo nas je malo" (režija: Borja Cobeaga, Španija, 2005, 16 min). Svi filmovi su titlovani na bosanski/hrvatski/srpski jezik, a ulaz na projekcije je slobodan.

Ciklus španske kinematografije biće otvoren filmom "Cvijeće sa drugog svijeta" španske režiserke, scenaristkinje i glumice Icíar Bollaín, koja je članica Španske kinematografške akademije. Film, koji je drugi film režiserke Bollaín nastao je 1999. i dobitnik je prestižne nagrade Sedmice kritike Kanskog festivala. Jedan od sigurno najaktraktivnijih filmova ove retrospektive će biti i film "Átame" (Zaveži me) dobro nam poznatog Pedra Almadovara. Ovaj ljubavni film na neobičan način osvjetljava odnos između Rickija i Marine.

Ciklus španske kinematografije je zajednički projekt Španske ambasade u Bosni i Hercegovini i Sarajevskog otvorenog centra.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: