Izmijenjen program
0

Sedmi dan SFF-a: Premijera bh. filma "Ekskurzija" i američki "Asteroid City"

L. R.
Sarajevo Film Festival (Foto: I. L./Klix.ba)
Sarajevo Film Festival (Foto: I. L./Klix.ba)
Sedmi dan Sarajevo Film Festivala nudi bogat sadržaj filmova, a na programu će se naći i nagrađeni bh. film "Ekskurzija" rediteljice Une Gunjak, ali filmovi "Tigrica", "Životinja", "Asteroid City" i drugi.
U Narodnom pozorištu bit će prikazano nekoliko filmova. Tako će u večernjim terminima biti prikazan filmovi "Tigrica" i "Životinja".

Film "Tigrica" rediteljice Andrei Tanase imat će svoju regionalnu premijeru večeras u Narodnom pozorištu s početkom u 19 sati.

Radnja filma prati Veru, koja je veterinarka iz jednog malog grada u Transilvaniji. Udata je za glumca i reditelja Tomu. Nakon gubitka tek rođenog djeteta, njihov brak zapada u krizu. Vera postaje opsjednuta idejom da svoga mrtvog sina mora sahraniti prema pravoslavnim običajima i sve više vremena provodi na poslu. Na dan kada u zoološki vrt, u kojem Vera radi, stiže novi tigar, ona otkriva da njen muž nešto krije od nje.

Nakon ovog filma, u Narodnom pozorištu bit će prikazan film "Životinja" rediteljice Sofije Exarchou. Ovo je regionalna premijera filma, a zakazana je u 21:30 sati.

Animatori u jednom otočkom "all-inclusive" odmaralištu, pod vrelim grčkim suncem, pripremaju se za napornu turističku sezonu. Kalia je predvodnica čopora. Papirni ukrasi, sjajni kostimi i plesni nastupi ispunjavaju pozornicu. Dok se ljeto zakuhava i pritisak posla raste, njihove noći postaju nasilne i u mraku se otkrivaju unutrašnje borbe s kojima se Kalia suočava, ali kada se svjetla pozornice upale, predstava se mora nastaviti.

Pored toga, jedan od filmova koji se ističe na današnjem rasporedu je film "Ekskurzija", koji je u Locarnu osvojio Posebno priznanje. Film će u Sarajevu imati ukupno pet projekcija, a bit će prikazan i u Mostaru i Tuzli.

Film je nastao po scenariju i u režiji Une Gunjak, a producenti filma su Amra Bakšić Čamo i Adis Đapo. Glavne uloge u filmu ostvarili su Asja Zara Lagumdžija, Nađa Spaho, Maja Izetbegović, Mediha Musliović, Izudin Bajrović i Muhamed Hadžović.

Radnja filma prati tinejdžericu Iman, koja dok se njen deveti razred priprema za ekskurziju, privlači pažnju starijeg dečka. Nakon što se, nakon igre istine i izazova po školi proširi glasina da je Iman trudna i to ugrozi ekskurziju, Iman se nađe u oluji očekivanja i ograničenja, a događaji koje je izazvala izmiču kontroli.

Na Ljetnom kinu Coca-cola bit će prikazan američki film "Asteroid City" reditelja Wesa Andresona. Glavne uloge ostvaruju Jason Schwartzman, Scarlett Johansson, Tom Hanks, Jeffrey Wright, Tilda Swinton, Bryan Cranston, Edward Norton, Adrien Brody i drugi.

Radnja filma smještena je u izmišljeni, pustinjski grad u Americi 50-ih godina prošlog vijeka. Plan i program Konvencije mladih svemirskih kadeta – organizovane da okupi učenike i roditelje širom zemlje u zajedničkom druženju i školskom takmičenju – spektakularno će biti poremećen usljed niza događaja koji mijenjaju svijet.

Također, jedan o filmova koje vrijedi pogledati večeras je i film "Velika Raza", čija je autorica urednica sportskog programa BHRT-a Medina Šehić. Film je o legendarnoj bosanskohercegovačkoj košarkašici Raziji Mujanović, a bit će premijerno prikazan u 22 sata u kinu Cineplexx.

Podsjećamo, projekcije filmova iz programa 29. Sarajevo Film Festivala dana 16. augusta, zbog Dana žalosti prema odluci Vlade Federacije BiH zbog zločina u Gradačcu, prema kojoj se programi kulturno-zabavnog karaktera na javnim mjestima ne održavaju, nisu održane te zbog toga došlo je do izmjene cjelokupnog programa.

Novi raspored filmova u programu 29. Sarajevo Film Festivala objavljen je na web stranici Festivala, www.sff.ba, a dostupan je i pri online kupovini ulaznica na tickets.sff.ba kao i na novoj mobilnoj SFF aplikaciji.

SFF