Film/TV
0

Sedam najboljih filmskih stvorova

Sarajevo-x.com
Oni (možda) ne postoje, ali su ostavili dubok trag na naše odrastanje i živote uopšte. Jedni su simpatični, drugi baš i nisu ugodni oku, a treći su nas na smrt preplašili. Ipak, kakvi god da su bili, mi ih volimo, jer bez njih bi filmovi bili smrtno dosadni. Od "najlošijeg" prema najboljem, predstavljamo vam sedam najboljih filmskih stvorova.

7. Jabba the Hutt – Star Wars I (1999), IV (1977), VI (1983)

Najdeblji mafijaški boss u svemiru oličenje je stare škole kada su specijalni efekti u pitanju. Lutka Jabbe, koštala je više od pola miliona dolara, a pokretala su je tri čovjeka. Zašto volimo Jabbu? Zelen je, relativno zao i ima odličan ukus što se bikinija tiče.

6. Muha - Muha (1986)

Transformacija Jeffa Goldbluma u čovjeka-muhu je odvratno sjajna. Dok mu otpadaju nokti, zubi i kosa, nemoguće je to gledati bez da barem jednom kažete fuuuj.

[SLIKA]2[/SLIKA]5. Golum - Gospodar prstenova (2001-2003)

Golum je jedan od najsimpatičnijih šizofreničara na velikom ekranu i čudo digitalne tehnologije. Na filmu je oživljen zahvaljujući genijalcima iz Jacksonove WETA-e. Uspjeli su napraviti lika koji je u isto vrijeme zao, patetičan, žalostan i smiješan.

[SLIKA]3[/SLIKA]4. Gizmo - Gremlini (1984), Gremlini 2 (1990)

Gizmo je sladak i jednostavno ga morate voljeti. Scena za pamćenje iz filma je kada se Gizmo naljuti, zaveže traku oko glave kao sam John Rambo. Odličan je kućni ljubimac, pod uslovom da ga ne hranite poslije ponoći, da ga ne kvasite i čuvate od sunčevog svjetla.

[SLIKA]4[/SLIKA]3. Yoda - Star Wars I (1999), II (2002), III(2005), V (1980), VI (1983)

Jedi, star samo 900 godina i pored svoje beskonačne mudrosti nije uspio shvatiti gramatiku engleskog jezika. Bez obzira na sve, Yoda je najzaje*aniji zeleni lik - ikada. Yoda - simbol beskonačne mudrosti.

2. Predator - Predator (1987), Predator 2 (1990), Alien vs. Predator (2004)

"You’re one ugly mutha-fucka", vječne su riječi Arnolda Schwarzeneggera kojima je odlično sumirao sve što predstavljaju ovi intergalaktički lovci. Istina, predatori nisu lijepi, ali su veoma cool. Nevidljivost, infracrveni pogled, laseri. Ovi ružni svemirci imaju sve.

[SLIKA]6[/SLIKA]1. Alien - Alien (1978), Aliens (1986), Alien 3 (1992), Alien Uskrsnuće (1997), Alien vs. Predator (2004)

Najstrašnije, najmoćnije i najbolje dizajnirano stvorenje ikada je Alien (Tuđinac, Osmi putnik). Glatka glava, opasan jezik i kiselina umjesto krvi, samo su neke od značajki koje su ove filmske nastavke definisale kao školski primjer sf-horora. Ponekad smo željeli navijati za njih, ali Ripley (Sigourney Weaver) je tako dobar lik da nam je uvijek bilo žao. Da je, recimo Sly Stallone bio u pitanju, definitivno bi navijali za Aliene. Iako se pričalo o petom dijelu ovog legendarnog filma, zvaničnih najava još uvijek nema. Svi pravi fanovi ovog filma se nadaju da će završetak ove sage biti na Zemlji (tako se barem pričalo) i da će Alieni pobijediti.