Slovenski glumac
33

Sebastian Cavazza: SFF spaja region koji su razdvojili politika i ratovi

L. K.
Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
Glumac Sebastian Cavazza je i ove godine posjetio Sarajevo Film Festival, a u fokusu publike je njegova serija "Jezero" u kojoj tumači lik kriminalističkog inspektora. Prva epizoda serije prikazana je sinoć, a Sebastian je s novinarima jutros podijelio utiske o premijeri i reakcijama.

Ovdašnja publika ga pamti po ulogama u filmovima "Halimin put", "Na putu", ali i u seriji "Naša mala klinika". Trenutno se pojavljuje u seriji "Jezero" koja je sinoć prikazana na SFF-u, kao i u nekoliko drugih naslova koji su na repertoaru programa festivala. Osim toga, radio je nekoliko filmova sa svojim ocem Borisom Cavazzom, koji je poznato ime slovenskog glumišta.

U nekoliko intervjua je kazao kako mu je činjenica da je sin poznatog glumca nekada stvarala problem, jer su ga mnogo puta poredili s ocem. Uvijek mu je bilo bitno da ide svojim putem i sam izgradi karijeru, što je i uspio brojnim angažmanima i uspješnim filmovima i serijama.

Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba

Ovo mu nije prvi put da snima kriminalističku seriju, iza sebe već ima "Senke nad Balkanom", "Besu" i još nekoliko njih. Priču započinje opisujući snimanje serije "Jezero", kazavši kako mu je na setu bilo veoma hladno. Nije očekivao da će proći audiciju i dobiti ulogu, ali je veoma sretan što se sve odigralo tako kako jeste.

"Snimali smo pored Bohinjskog jezera, koje je ustvari alpsko jezero, gdje je bilo -25 stepeni celzija, zbog čega je bilo veoma svježe. Bilo je naporno, ali veoma interesantno", kaže.

Jedan od režisera s kojima je radio je njegov kolega s akademije Klemen Dvornik. S nekima je sarađivao prvi put, ali ne krije oduševljenje saradnjom. Pripreme opisuje kao intenzivne, snimanje je počelo početkom novembra, a snimali su do kraja februara.

"Reakcije publike su bile veoma dobre. Trenutno ne mogu reći kako sam zadovoljan cjelokupnim radom, jer sam vidio samo prve dvije epizode. Čekam preostale četiri, bit će emitovane u posljednjoj sedmici decembra ove godine. Moja očekivanja su velika, sunarodnjaci puno očekuju, nadam se da ih neću razočarati", govori nam.

U Sarajevo dolazi od 1995. godine, prvi put ga je posjetio kada je igrao u predstavi Zijaha Sokolovića na sceni Obala. Ističe kako uvijek rado posjećuje glavni grad BiH, pogotovo onda kada ima projekte vezane za sarajevski festival.

Neovisno o tome što je BiH mala država, kaže, SFF je veliki festival koji ne samo da je bitan za regiju, nego i ostavlja trag na mapi svijeta po pitanju filmske industrije, ali i biodiverzitetom programa koji nudi.

Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba

"SFF ima i prateće programe koje izvršava, nekima sam prisustvovao i smatram da su odlični. Za razliku od ostalih festivala, SFF spaja ovaj region koji su politika i rat razdvojili. To je najveća dodatna vrijednost ovog festivala, jer umjetnost ima imperativ spajanja, a Miro Purivatra s ekipom i Sarajlijama svake godine radi veliki posao. Nadam se da će se to nastaviti i nakon ove godine", konstatuje.

Trenutno ne planira nove projekte, s osmijehom kaže kako je otvoren za pozive i nove angažmane.

"Uskoro izlaze 'Besa', 'Jezero' i film koji sam snimao u Makedoniji. Zove se 'Homo', radio ga je Igor Ivanović. Trenutno sam u nekom meta prostoru, između nekoliko projekata koji su se pomjerili na proljeće i iduće ljeto. Dakle, nemam konkretnih planova do tada", zaključuje karizmatični glumac.