Scooby - Doo i Ben 10 opasni animirani filmovi

S
Sarajevo-x.com
9.11.2009. u 10:00
0
8
Scooby - Doo i Ben 10 opasni animirani filmovi
0
Scooby - Doo i Ben 10 opasni animirani filmovi
Animirani filmovi bi trebali biti rangirani kao i filmovi, odnosno prije prikazivanja na najavnoj špici bi moralo biti prikazano kojem uzrastu je taj crtić namijenjen kako bi djeca bila zaštićena od nasilja koja se prikazuju u tim crtanim filmovima, smatraju stručnjaci, prenosi Daily Telegraph.
Predavač na Univerzitetu u Lincolnu, dr. Karen Pfeffer tvrdi da su djeca, koja gledaju animirane filmove u kojima ima naznaka nasilja, sklonija 'rizičnom' ponašanju, te je veća vjerovatnoća da će se povrijediti s obzirom da većina te djece pokušava imitirati pokrete njima omiljenih junaka.

Crtići u kojima ima najviše naznaka nasilja su Scooby-Doo, Batman, X-Men i Ben 10.

"Djeca oponašaju omiljene junake iz animiranih filmova, koji nerijetko imaju 'rizično' ponašanje, te se upuštaju u veoma opasne pustolovine. Također, dokazali smo da prečesto gledanje TV-a može utjecati na percepciju rizika kod djece. Upravo radi toga smatramo da crtići moraju biti 'rangirani' kao i filmovi", istakla je Pfeffer.

Ona je dodala i to da su glavni junaci pojedinih crtića veoma opasni uzori pogotovo dječacima, te da je provedenim istraživanjem dokazano da postoji veza između gledanja crtanih filmova i stope povreda kod djece.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (8)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: