Stigao odgovor
5

Scenarista "Ulice sezam": Likovi Berta i Ernieja su zamišljeni kao gay par

Klix.ba
"Ulica Sezam" jedna je od najpopularnijih dječijih emisija na svijetu, a uz likove Elma, Berta, Ernieja i Velike Ptice odrasli su mnogi mališani. Ipak, prisan odnos Berta i Ernieja često je dovodio do pitanja da li su oni homoseksualci, što je sada i potvrdio Mark Saltzman, jedan od scenarista.

Česta tema rasprave bila je prava priroda odnosa između Berta i Erniea te se o tome govori još od početka emitovanja ove dječije emisije - 1969. godine. Od tada kruže špekulacije da bi oni mogli biti gay ljubavnici, iako su, u podrumskom stanu u kojem su boravili, spavali u odvojenim krevetima.

Emisiji se 1984. godine pridružio Mark Saltzman te on otkriva da je on ovaj dvojac stvarno zamislio kao gay par. Također je naveo da su likovi reflektovali njegovu osobnu vezu s filmašem Arnoldom Glassmanom.

"Sjećam se da je jednom učenik predškolske dobi pitao majku da li su oni ljubavnici. I to nam je bilo zabavno. To se zatim proširilo, svi su se malo smijali i nastavili dalje svojim poslom", rekao je za Qeerty.

Međutim, ljudi koji su osmislili show odbijaju prihvatiti ideju o gay ljubavnicima te ih nastavljaju opisivati kao najbolje prijatelje i napominju da su, iako imaju neke ljudske osobine, oni samo lutke.