Film/TV
0

Scena iz filma "Alien" proglašena za najbolju "iznad-18" filmsku scenu svih vremena

Sarajevo-x.com
Scena iz filma "Alien"
Scena iz filma "Alien"
Krvava scena "razvaljivanja grudnog koša" iz SF kalsika "Alien" proglašena je za najbolju "iznad-18" filmsku scenu svih vremena. Filmski magazin Empire obilježava svoj 18. rođendan listom najboljih momenata označenih restrikcijom "iznad 18 godina" u filmovima.

Krvava smrt Johna Hurta je pobjedila u konkurenciji scene obezglavljivanja iz filma "The Omen" koja se našla na drugom mjestu, te transformacijske scene iz filma "An American Werewolf" koja je završila na trećem mjestu.

U filmu "Alien", redatelja Ridleyja Scotta iz 1979. godine, astronautu Hurtu se misteriozno biće zalijepi za lice. Nakon što se biće "otkači" sa njegovog lica, on se naizgled oporavi i sjedne da nešto pojede, da bi u narednoj sceni "zubato" stvorenje iskočilo iz njegovih grudi.

Filmski analitičari kažu da redatelj, kako bi pojačao šok koji će nastupiti u sceni, nije upoznao ostatak glumačke ekipe sa onim šta će se dogoditi.

Scena obezglavljivanja u apokaliptičnom trileru "The Omen" iz 1976. godine, je užasnula publiku širom svijeta, prizorima koji su snimljeni usporeno i iz više uglova. Većina filmova koji su uvršteni u top 18 su horor filmovi, kao što su "The Exorcist", "The Thing" i "The Evil Dead".

Iznenađenje predstavlja scena koja je zauzela peto mjesto, a radi se o nastupu Rebecce De Mornay u filmu "Risky Business".

Gangsteri daju značajan doprinos ovoj listi, tako da se tu nalaze scene filmova "Reservoir Dogs", "The Godfather" i "Casino"