76. Mostra
4

Saudijska režiserka: Kino je važan instrument za promjenu sudbine žena

A. P.
Najistaknutija filmska režiserka u Saudijskoj Arabiji poručila je da se u njenoj zemlji desila promjena i da je kino jedan od najvažnijih instrumenata za promjenu sudbine žena.

Haifaa al-Mansour je jedna od samo dvije žene čiji se filmovi prikazuju u glavnom takmičenju. Ona je na 76. izdanju filmskog festivala u Veneciji premijerno predstavila film "Savršen kandidat", dramu o mladoj doktorici koja se kandiduje za javnu funkciju.

"Film je alat za promjene i način za uvođenje novih ideja", kazala je ona. "Za saudijske žene i žene na Bliskom istoku u današnje vrijeme došlo je vrijeme pomaka - mogu glasati i voziti, ali ipak nerado prihvataju te uloge. Želim da žene postanu aktivniji članovi saudijskog društva. Bit će teško, ali se promjene dešavaju i žene tu šansu trebaju iskoristiti. Snimanjem ovakvog filma željela sam da im pokažem kako nije kraj svijeta ako se kandidujete za neku javnu funkciju i ne uspijete".

Na pitanje da li bi na festivalu u Veneciji trebalo biti više filmova ženskih autora, Al-Mansour je kazala da vjeruje kako bi tome doprinijelo veće finansiranje i podrška ženama u svijetu filma.

"Promjene su se trebale desiti i ranije. Sve počinje od finansiranja i otvaranja studija i sistema različitim režiserima. Mnogo žena se dokazalo, naprimjer Brie Larson koja je pokazala da može do box officea", istakla je.