Film/TV
0

Šarena hollywoodska ponuda za septembar

NINA
Reese Witherspoon u "Vašaru taštine" (Vanity Fair)
Reese Witherspoon u "Vašaru taštine" (Vanity Fair)
Iz hoolywoodskih studija bi trebalo stići u kinodvorane 135 filmova do kraja godine, a jesenju sezonu 1. septembra otvorio je remake "Vašar taštine" prema istoimenom klasičnom romanu Williama Thackerayja.

Historijski spektakli imaju značajno mjesto u novoj hollywoodskoj ponudi, kao i ekranizacije biografija poznatih ličnosti uz poneku urbanu romantičnu komediju za ženski dio publike i ekranizirane stripove za mlađu populaciju.

Publika će do kraja godine imati priliku da se nagleda Judea Lawa jer on se pojavljuje u čak šest filmova, što je pravi rekord. "Vašaru taštine" poznavatelji američke filmske industrije daju dobre šanse jer se u filmu okupila odlična ekipa. Režija je povjerena Miri Nair, Indijki koja je stekla svjetsku slavu "Monsunskim vjenčanjem". Ona je odabrala Reese Witherspoone da igra Thackerayjevu neodoljivu junakinju koja se probija u vrhove mondenskog društva u doba Napoleonskih ratova.

Film "Nebeski kapetan i svijet sutrašnjice", prvi od najavljenih šest s Judeom Lawom u glavnoj ulozi, glavni je adut za septembar. Rađen kao kombinacija kompjuterske animacije i živih aktera da bi se postigao efekt futurističkih naučno-fantastičnih stripova rađenih između dva svjetska rata, film je prvobitno trebao imati premijeru u junu kao jedan od potencijalnih hitova ljetne sezone. Studio Paramount je na vrijeme shvatio da će pored ''Spidermana 2'' imati slabe šanse za uspjeh i ostavio ga je za septembar.

Lawove partnerice su zvijezde prvog ranga kao Gwyneth Paltrow i Angelina Jolie, što već zavređuje pažnju publike, a ako se ostvari očekivani uspjeh filma, to će biti znak da je došlo vrijeme za "kompjutorski retro naučno-fantastični žanr", kako su ga označili.

Prvi u nizu biografskih filmova je "Motorbiciklistički dnevnici" snimljen na osnovu memoara Che Guevare, u kojima je opisao mladalačko krstarenje po Latinskoj Americi na motoru s najboljim školskim prijateljem. U pitanju je latinoamerička produkcija s brazilskim redateljem Walterom Sallesom na čelu i Gaelom Garcijom Bernalom u glavnoj ulozi. Film je oduševio američke distributere kada je prikazan na festivalu Sundance i sada stiže u kinodvorane.

Zvuči nevjerojatno, ali ženskom dijelu publike je namijenjen film "Wimbledone" u kome Kirsten Dunst igra vrhunsku teniserku koja pomaže kolegi da pobijedi u Wimbledoneu i, naravno, zaljubljuje se u njega. Junak ove moderne romantične komedije je Paul Bettany.

Ovogodišnja dobitnica Oskara Charlize Theron igra glavnu ulogu u filmu "Glava u oblacima", raskošnoj produkciji čija je radnja smještena u Pariz tokom 2. svjetskog rata. Partneri u priči o ratu, ljubavi i prijateljstvu su joj Penelope Cruz i Stewart Townsend. Publika će pohrliti da vidi je li Theron u stanju savladati prevelika očekivanja poslije osvojenog Oskara.

Žanru psihološkog trilera pripada film "Zaboravljen" s Julianne Moore u ulozi majke spremne na sve da bi našla sina, a ni sama ne zna postoji li ili je plod njene imaginacije. Film je režirao Joseph Ruben koji je filmom "U krevetu s neprijateljem" pokazao da zna napraviti uzbudljive trilere.

Septembarska ponuda donosi i nekoliko filmova od kojih se ne očekuje neki senzacionalan uspjeh, ali zadovoljavaju vječitu glad za nečim novim. To su komedije za tinejdžere "Prva kćerka", akcijski za one koji vole priče o mafiji " Posljednji pucanj"' ili parodije na političke igre koje su posebno zabavne u izbornoj godini poput "Silver citiyja".

Filmovi od kojih studiji očekuju da im donesu prestiž kod kritike pa i nagrade stižu tek krajem godine.