{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sarajevska škola dokumentarnog filma

F
6.7.2009. u 15:14
0
4
Sarajevska škola dokumentarnog filma
0
Sarajevska škola dokumentarnog filma
Nakon uspjeha na ovogodišnjim Međunarodnom festivalu kratkog filma u Oberhausenu, Goethe-Institut će u saradnji sa Festivalom kratkog filma Oberhausen, Kino klubom Kriterion, Kinotekom BiH i Federalnim ministarstvom za kulturu i sport prikazat ponovo "pronađene" dokumentarne filmove Sarajevske škole dokumentarnog filma.
Kustosi Gaby Babić i Carsten Spicher su sastavili program filmova koji su, nakon što su šezdesetih i sedamdesetih godina slavili međunarodni uspjeh, odloženi u arhivu više nepostojeće produkcijske kuće Sutjeska Film, arhivu filma u Oberhausenu kao i u arhivu Kinoteke BiH.

Sutjeska Film je producirala radove paralelno sa crnim valom, koji su bili tiši i osjetljiviji, ali ne manje kritički angažirani, ironični i sa crnim humorom. Filmaši kao što su Vlatko Filipović i Vefik Hadžismajlović premjestili su ponore jugoslavenskog društva u centar pažnje i time se odvojili od tematskog zaklinjanja junačkoj partizanskoj borbi Narodnog oslobodilačkog rata i Tito kulta pedesetih godina. Kritikovali su socijalne odnose u Jugoslaviji.

Ovaj projekt je istovremeno i početak cjelogodišnjeg filmskog projekta Goethe-Instituta BiH: Očuvati filmsko naslijeđe - unaprijediti kulturu filma: Kinoteka BiH, koji će biti realizovan u okviru Pakta stabilnosti za jugoistočnu Evropu, navodi se u saopćenju iz Goethe-Instituta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: