Goethe-Institut
0

Sarajevska škola dokumentarnog filma

FENA
Nakon uspjeha na ovogodišnjim Međunarodnom festivalu kratkog filma u Oberhausenu, Goethe-Institut će u saradnji sa Festivalom kratkog filma Oberhausen, Kino klubom Kriterion, Kinotekom BiH i Federalnim ministarstvom za kulturu i sport prikazat ponovo "pronađene" dokumentarne filmove Sarajevske škole dokumentarnog filma.

Kustosi Gaby Babić i Carsten Spicher su sastavili program filmova koji su, nakon što su šezdesetih i sedamdesetih godina slavili međunarodni uspjeh, odloženi u arhivu više nepostojeće produkcijske kuće Sutjeska Film, arhivu filma u Oberhausenu kao i u arhivu Kinoteke BiH.

Sutjeska Film je producirala radove paralelno sa crnim valom, koji su bili tiši i osjetljiviji, ali ne manje kritički angažirani, ironični i sa crnim humorom. Filmaši kao što su Vlatko Filipović i Vefik Hadžismajlović premjestili su ponore jugoslavenskog društva u centar pažnje i time se odvojili od tematskog zaklinjanja junačkoj partizanskoj borbi Narodnog oslobodilačkog rata i Tito kulta pedesetih godina. Kritikovali su socijalne odnose u Jugoslaviji.

Ovaj projekt je istovremeno i početak cjelogodišnjeg filmskog projekta Goethe-Instituta BiH: Očuvati filmsko naslijeđe - unaprijediti kulturu filma: Kinoteka BiH, koji će biti realizovan u okviru Pakta stabilnosti za jugoistočnu Evropu, navodi se u saopćenju iz Goethe-Instituta.