Film/TV
0

Sarajevo: Sutra predstavljanje filma "Stvaranje Hamleta, turskog princa"

FENA
East West Centar Sarajevo predstavit će sutra u 19.30 sati u kinu Meeting Point umjetničko-dokumentarni film "Stvaranje Hamleta, turskog princa" francuskog reditelja i vizualnog umjetnika Mathieua Jouffrea.

To je film o stvaralačkom procesu. Mathieu Jouffre je nekoliko mjeseci snimao rad na predstavi Williama Shakespearea "Hamlet" u režiji Harisa Pašovića i produkciji East West Centra Sarajevo. Tako je nastao neobičan, lijep i duhovit film o grupi međunarodnih umjetnika koja intenzivno stvara predstavu "Hamlet", čija radnja je smještena na osmanski dvor.

Na filmu se vide umjetnici iz predstave "Hamlet" u trenucima usamljenosti, prati ih se tokom intenzivnih treninga i proba, ali i dok igraju fudbal, putuju u Tuzlu, u trenucima dok se iza scene pripremaju za predstavu i u njihovim privatnim momentima.

Film "Stvaranje Hamleta, turskog princa" rijedak je pogled u suštinu stvaralačkog procesa za vrijeme rada na vjerovatno najvećoj drami svih vremena, a paralelno vidimo današnjicu Bosne i Hercegovine.

Ova predstava s uspjehom se igra u BiH i regionu, a pozvana je na međunarodni teatarski festival u Baltic House u St. Peterburgu naredne govine.

Izvještaje o "Hamletu" koji je najveća teatarska koprodukcija u regionu u posljednjih 20 godina, objavili su Reuters, CNN, Euronews, britanski Guardian i mediji u Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji, Brazilu, Turskoj, Singapuru, Kanadi, Mađarskoj, Slovačkoj i ddrugim zemljama, saopćeno je iz East West Centra.