Film/TV
0

Sarajevo Film Festival - Prvak regionalne saradnje u jugoistočnoj Evropi

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Vijeće za regionalnu saradnju (RCC) odabralo je Sarajevo Film Festival (SFF) za Prvaka regionalne saradnje u jugoistočnoj Evropi za 2016. godinu, a nagradu je na svečanosti večeras u Sarajevu direktoru festivala Mirsadu Purivatri zvanično uručio generalni sekretar Vijeća Goran Svilanović.

Svilanović je kazao da se ne radi ni o kakvom konkursu, ne radi se o parama, nego se radi o jednom velikom hvala Mirsadu Purivatri i svima koji su ovaj festival godinama održali.

"Zbog toga što je, poslije godina stradanja, Sarajevo Film Festival poslao jedno nasmijano lice Sarajeva i prikazao ga kao najljepše lice svima u širem regionu. To je nešto čemu se svi radujemo. Ako je Sarajevo i cijela BiH nasmijana, ja vjerujem da je to veći doprinos regionalnoj saradnji nego sve naše političke priče", istaknuo je Svilanović.

Po njegovim riječima, to je suština, jer tih nekoliko dana u godini dođu svi, „i koji su od muke otišli i koju su zbog novca otišli, i svi koji se bave filmom i koji se ne bave filmom, da uživaju u svom gradu, ponovo u centru kulture za cijeli ovaj prostor“.

"To je razlog. To je trenutak u kojem ovaj grad buja, u kojem je ovaj grad nasmijan", naveo je Svilanović.

Dodao je da Vijeće za regionalnu saradnju godišnje želi da podrži nekoga i da mu kaže veliko hvala za ono što je uradio, naglasivši da je to ovoga puta potpuno zasluženo Sarajevo film festival.

Direktor SFF-a Mirsad Purivarta je kazao da svaka nagrada godi, pogotovo ova koja dolazi kao rezultat nečega što nije bio javni poziv i što nije bilo rezultirano aplikacijama, nego je došlo kao čin promišljanja grupe eksperata i ljudi koji rade na projektu koji bi trebao da donese dobrobit, ne samo regionu nego i šire, promociji regiona u čitavom svijetu.

"Ono što je bila prije 25 godina naša vizija i postavljeni ciljevi očito su dali rezultata i mi ne odustajemo od toga, radimo na tome. Nekoliko osnovnih vrijednosti koje uvijek želim da napomenem, a to je naša otvorenost za dijalog, za toleranciju, za razgovor, za različito. To je bila osnova našeg projekta kojeg smo razvijali svih ovih godina", istaknuo je Purivatra.

Po njegovim riječima, Sarajevo film festival je prepoznat i prihvaćen od čitave regije.

"To je ono što je divno, da imamo ovdje, ne samo filmske autore, profesionalce, nego i turiste, biznismene, prijatelje filma koji dolaze da budu u Sarajevu tih devet dana", smatra Purivatra.

Kaže da nagrada godi, ali isto tako „godi kada vidimo mlade, nove talente iz čitave regije da zajedno rade i da je moguće da pravimo korake koje bi volio da se prave u svim sferama društva, od ekonomije pa do sporta i politike, gdje je to očito najteže“.

Nagrada Prvak regionalne saradnje predstavlja priznanje pojedincu ili instituciji za koju Vijeće za regionalnu saradnju i njegov generalni sekretar smatraju da je tokom prethodne godine najviše doprinijela razvoju regionalne saradnje u jugoistočnoj Evropi.

Radi se o godišnjoj nagradi koja je uvedena 27. februara 2013. godine povodom pete godišnjice Vijeća. Prvi lauerat bio je Centralnoevropski sporazum o slobodnoj trgovini - CEFTA 2006, a nakon njega slijede Regionalni centar za razvoj preduzetničkih kompetencija u jugoistočnoj Evropi (SEECEL), Sekretarijat Energetske zajednice (EnC) i Evropski fond za Balkan (EBF) kao prošlogodišnji dobitnik ove nagrade.