Bogat izbor naslova
0

Sarajevo Film Festival predstavio žiri za program Evropski kratki film

E.S.
Ove godine program Evropski kratki film 25. Sarajevo Film Festivala (SFF) obuhvata 13 filmova iz 10 evropskih zemalja. Na jednom mjestu bit će predstavljeni naslovi autora iz Francuske, Njemačke, Rusije, Ukrajine, Španije, Velike Britanije, Češke Republike, Litvanije, Poljske i s Kosova, čiji će filmovi biti prikazani u tri različite tematske sekcije.

"Konkretno, cilj je ostvarenje vizije razvoja što bogatijeg filmskog jezika i proizvodnja filmova koji imaju hrabrosti da istražuju bolne istine o tome kako funkcionišemo sami po sebi i kao učesnici društva i svakodnevne borbe za preživljavanje", poručili su iz SFF-a.

Mahdi Fleifel
Mahdi Fleifel

Žiri za evropski kratki film na ovogodišnjem SFF-u u sastavu Mahdi Fleifel iz Dubaija, Maike Mia Höhne, umjetnička direktorica Festivala kratkog filma u Hamburgu i bh. reditelj i scenarista Srđan Vuletić odlučit će o filmu koji će ući u konkurenciju za nominaciju za nagradu Evropske filmske akademije (EFA) za najbolji kratki film.

Maike Mia Höhne
Maike Mia Höhne

Mahdi Fleifel rođen je u Dubaiju, a živi i radi u Danskoj, Engleskoj i Grčkoj. Diplomirao je režiju igranog filma u Državnoj školi za film i televiziju Velike Britanije, u klasi Stephena Frearsa i Pawela Pawlikowskog. U Londonu je 2010. osnovao produkcijsku komapniju Nakba FilmWorks s irskim producentom Patrickom Campbellom.

Njegov posljednji film "Potpisao sam peticiju" proglašen je najboljim kratkim dokumentarcem na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Amsterdamu i nominovan je za Evropsku filmsku nagradu 2018.

Srđan Vuletić
Srđan Vuletić

Maike Mia Höhne studirala je vizuelne komunikacije na Univerziteu za lijepe umjetnosti u Hamburgu, u Školi za lijepe umjetnosti u Havani i u Međunarodnoj školi za film i televiziju u San Antonio de los Bañosu na Kubi. Od 2007. do 2019. bila je direktorica programa kratkog filma Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu.

Srđan Vuletić je po vlastitom scenariju režirao filmove "Ljeto u zlatnoj dolini", "Teško je biti fin" i "Troskok". Napisao je scenarij za film "10 minuta". Vuletić je član Evropske filmske akademije.