Pripreme za SFF
46

Saradnja sa Porsche BH: Zeleni ključ uručen Sarajevo Film Festivalu

Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Simboličnim uručenjem "zelenog ključa" direktora Porschea BH Senada Olovčića direktoru Sarajevo Film Festivala Jovanu Marjanoviću ozvaničen je početak saradnje Porschea BH i Sarajevo Film Festivala.

Zeleni ključ simbolizira ključeve za električna vozila (zelenu energiju), koja će od ove godine biti uključena u Festival i saradnju s ciljem osiguranja čišćeg grada za vrijeme Festivala.

"Izuzetno mi je zadovoljstvo što će kompanija Porsche Bosna i Hercegovina biti partner Sarajevo Film Festivala i veoma nas raduje predstojeća saradnja i inicijativa za energetsku odgovornost. Nova strategija uprave Sarajevo Film Festivala i prelazak na zelenu energiju potaknula nas je da podržimo ovaj najznačajniji kulturni događaj u našoj zemlji stavljajući na raspolaganje ukupno 8 električnih i 2 hibridna vozila. Kao kompanija ulažemo velike napore u implementaciju elektromobilnosti u BiH i ovo je još jedan korak na tom putu. Koristeći električna i hibridna vozila Volkswagen grupacije, među kojima su Porsche Taycan, Audi e-tron, Volkswagen ID3 i ID4, te SEAT Tarraco hybrid i VW Tiguan hybrid, spriječit ćemo da između 20 i 25 tona CO2 tokom trajanja Sarajevo Film Festivala bude emitovano u zrak koji dišemo. Ponosni smo što doprinosimo dekarbonizaciji Sarajevo Film Festivala i boljoj kvaliteti zraka u našem gradu“, naglasio je Senad Olovčić, direktor kompanije Porsche BH.

Strategija Volkswagen koncerna do 2030. godine predviđa da će 70% evropskih automobila biti elektrificirani. Inače, kompanija Porsche BH je već mnogo godina prepoznata kao kompanija koja podržava kulturu, sport, obrazovanje i generalno dobrobit društvene zajednice.

''Sarajevo Film Festival je već prije pokrenuo ekološku inicijativu Green Festival, u okviru koje uvodi ekološke mjere s ciljem smanjenja negativnog utjecaja na životnu sredinu i podizanja svijesti o značaju ekološki odgovornog ponašanja. Ove godine, zahvaljujući našem novom partneru Porscheu, korištenjem električnih i hibridnih vozila, imat ćemo za 50 posto manje emitiranje CO2. To znači čišći zrak u našem gradu. Naš je cilj, nadamo se do sljedećeg Festivala, nulta stopa onečišćenja i čišći zrak za našu publiku i za sve nas. Naravno, mi smo filmski festival, pa je planirano i niz programskih aktivnosti u cilju povećanja ekološke osviještenosti: panel diskusije u kojima filmski profesionalci i savjetnici za zaštitu životne sredine zagovaraju ekološke politike koje će filmsku industriju učiniti ekološki odgovornijom. Cilj Sarajevo Film Festivala je postati ‘net zero festival’, uvođenjem eko mjera koje će motivisati i druge segmente industrije transporta na uvođenje eko mjera – avio prevoz, željeznice i dr. Radujemo se zajedničkom radu na unapređenju zaštite očuvanja okoliša”, rekao je Jovan Marjanović, direktor Sarajevo Film Festivala.

Sarajevo Film Festival bit će održan od 12. do 19. augusta 2022. godine.