Film/TV
7

Samo za istinske filmofile: Ostvarenja koja biste trebali pogledati u martu

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
BBC je napravio listu filmova koje biste trebali pogledati u martu, a među njima su i filmska ostvarenja koja su bila nomirana za prestižnu nagradu Oscar.

"Midnight special"

Američki film "Midnight Special" Jeffa Nicholsa, mješavina je naučne fantastike i porodične sage u malom američkom gradu. U njemu pratimo Royja i njegova osmogodišnjeg sina koji nas putujući približavaju ovoj nevjerojatnoj priči. Film istovremeno istražuje strukturu nasilja i paranoje u malenom američkom gradu.

"Batman v Superman: Dawn of Justice"

Pri samom izlasku ovoga filma, malo se znalo o njemu, a radi se o sukobu između najvećih DC-jevih junaka, koje utjelovljuju Ben Affleck i Henry Cavill. Ljubitelji filmova ističu da je radnja dosta nedorečena i "mračna".

"The Truth"

Drama s detaljima emisije “60 minuta” novinarske redakcije CBS iz 2004. godine o reportaži novinarskih istražitelja o vojnoj službi tadašnjeg aktuelnog predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Georgea W. Busha. Film se bazira na novinarskom izvještaju koji je nakon emitiranja izazvao pravu oluju kritika koje su koštale spikera Dena Rathera i producentkinju Merry Mapes njihovih novinarskih karijera.

"Cemetery of Splendour"

Priča o usamljenoj sredovječnoj kućanici koja se brine o oboljelom vojniku dok se epidemija bolesti spavanja širi njezinim selom. Kako se bolest širi oboljeli počinju halucinirati i gubiti kontakt sa stvarnošću što dovodi do čudnih snova, utvara i romanse.

"Anomalisa"

Ovo je film o čovjeku kojeg uništava njegov način življenja, a čiji je tvorac Charlie Kaufman, pisac/režiser koji stoji iza filmova kao što su "Eternal Sunshine of the Spotless Mind", "Being John Malkovich" i "Synecdoche, New York". Ostvarenje prati čovjeka koji je podlegao depresiji, a u njegovom životu više nema uzbuđenja i svijet postaje repetitivno, turobno mjesto. Na poslovnom putu susreće nešto neuobičajeno što će mu rasplamsati ugasli žar...

"The Witch"

Nova Engleska, 1630. godine. William i Katherine žive posvećenim kršćanskim životom. Kada njihov novorođeni sin nestane, a usjevi ne prispiju, u porodici počinju da sumnjaju jedni u druge… “The Witch” je zastrašujući portret jedne porodice rasplet unutar vlastitih strahova i strepnji, ostavljajući ih kao plijen za neizbježno zlo.

"Knight of Cups"

Film redatelja Terrencea Malicka "Knight Of Cups" najavljen je kao sastavni dio Berlin Film Festivala, a vijest je nakon nekoliko sati popraćena i prvim službenim trailerom. Internet su ubrzo preplavile euforija i masovno odobravanje. Već na prvi pogled film odiše ranijim Malickovim filmovima, ali ga izdvaja to što za ovaj film nije postojao scenarij.