Film/TV
2

Rusija odbila emitovati ceremoniju dodjele Oscara jer je Jared Leto spomenuo Ukrajinu

Klix.ba
Jared Leto (EPA)
Jared Leto (EPA)
Ruska najveća državna televizijska stanica Channel One otkazala je sinoć živi prijenos ceremonije dodjele Oscara zbog međunarodne krize u Ukrajini.

Channel One objavio je kako će emitirati snimljenu verziju u jutarnjim satima utorka.

"Zbog velikog broja vijesti u vezi sa situacijom u Autonomnoj republici Krim i Ukrajini i obavezi prema gledaocima koji imaju povećan interes za novosti, Channel One smatra da je emitovanje ceremonije dodjele Oscara od pet sati neprikladnom, posebno u ranim jutarnjim satima kada idu vijesti", saopćeno je.

Rusija je trebala emitovati ceremoniju dodjele Oscara u četiri ujutro 3. marta po moskovskom vremenu. Filmski kritičar Yury Gladilshchikov, koji piše za novine Moskovskiye Novosti i koji je trebao komentirati ceremoniju dodjele Oscara, napisao je na Facebooku da će show zamijeniti okupljanje političara za jutarnji program.

Kritičari Moskve kazali su da je ovaj potez možda politički motiviran. Channel One je dostupan u 99 posto ruskih domova i ima 19 posto udjela publike. Državna televizijska stanica daje nepokolebljivu podršku intervenciji predsjednika Vladimira Putina u Krimu u kojem živi većinom ruska populacija.

Glumac Jared Leto spomenuo je ovu krizu u svom govoru kada mu je dodijeljen Oscar za najboljeg sporednog glumca.

"Svim sanjarima koji širom svijeta gledaju ovo večeras u mjestima poput Ukrajine i Venezuele, želim reći da smo ovdje i da se borimo da vaš san postane stvarnost, da doživimo nemoguće. Mislimo na vas večeras", rekao je glumac.