60. Berlinale
0

Rumuni standardni, DiCaprio i Scorseze - mučenje

Piše: Ahmed Burić
Prisustvo bosanskohercegovačke kinematografije na ovogodišnjem Berlinaleu više nego zapaženo.
Kad se sve dosad na Berlinaleu sračuna, ispada da je ponajbolji film prikazan u dosadašnjoj konkurenciji - rumunski. "Kad mi se zviždi, ja zviždim" je priča o odrastanju unutar zatvora za maloljetnike gdje mladi Silviu (George Pistereanu) dvije sedmice prije puštanja saznaje da njegova majka (Clara Voda) želi u Italiju i da hoće sa sobom odvesti njegovog mlađeg brata. To ga pogađa, jer nakon izlaska sanja o boljem životu i obitelji: zaljubljuje se u Anu (Ada Condeescu), koja kao sudentica sociologije radi praksu u zatvoru. Ipak, nakon niza nesporazuma sa direktorom (Mihai Constantin), Silviu poduzima radikalne metode. Film je, iako rediteljski debi, sve je vrijeme pametno vođen - zatvorenici nisu našminkani, nego "pravi" - i sve, osim jedne scene, odiše krajnjom vjerodostojnošću.
Ada Condeescu i George Pistereanu
Ada Condeescu i George Pistereanu
Vjerodostojnosti ne fali ni filmu "Marinero" Thomasa Vinterberga, koji je prije desetak godina bljesnuo s filmom Festen, udarivši temelje nove poetike poznate pod nazivom dogma. Kasnije se Vinterberg odrekao dogme, ali nije izašao iz mučne poetike dna u kojem glavnom junaku Nicku (Jakob Cedergren), bivšem zatvoreniku život krene nizbrdo nakon što sretne prijatelja kojeg je život totalno zgazio. Vinterberg je majstor pričanja priče i vođenja glumaca, ali u jednom trenutku serija nesreća koja se događa glavnom junaku postaje samoj sebi svrha, pa se ta gomila jada pretvori u neku vrstu lamenta nad svijetom u kojem se živi.
Scena iz filma
Scena iz filma "En ganske snill mann"
Drugi film iz Sjeverne Evrope prikazan u Berlinu je norveški "Somewhat Gentle Man", opet o čovjeku koji je služio zatvorsku kaznu, ovaj put zbog ubojstva žene. Stellan Skarskard, najveća glumačka zvijezda s tog područja, ponio je ovu zgodnu komediju, za koju bi se moglo kazati da je pritajeni favorit za neku od nagrada. To se, najvjerovatnije, ne može reći za film "Exit Trough the Gift Shop", dokumentarac koji je rađen na osnovu karijere jednog od najintrigantnijih umjetnika današnjice koji se potpisuje kao Banksy, čovjeku koji se bavi "street artom" - crtanjem grafita i murala po svjetskim metropolama, koji još uvijek krije svoj identitet i ne želi se pokazati javnosti, iako mu se radovi nalaze u najprestižnijim svjetskim kolekcijama. Banksyjev kolega nazvan Mr. Brainwash vodi nas kroz zamršeni i teški put nove umjetnosti, na neki način pokazujući put i to je jedna od najkorisnijih stvari kad je ovaj film u pitanju.
Ekipa filma
Ekipa filma "Shutter Island"
No, jedan od filmova koji je ispao veliko razočarenje je i sa zanimanjem očekivani Scorsezeov "Shutter Island", u kojem glavnu ulogu igra Leonardo DiCaprio. Iskreno rečeno, radi se o dva sata nabacivanja stereotipa, tehnički zahtjevnih scena i pokušaja da se DiCaprio etablira kao nešto drugo osim tinejdžerske zvijezde. To je, istina, donekle uspjelo u filmu "Revolutionary Road", ali Scorsezeu još uvijek nije - ni u "Bandama New Yorka", ni u "Aviatoru", a ponajmanje ovdje u "Shutter Islandu" - i čini se da to duguje činjenici da se pod svaku cijenu hoće upisati u povijest. Problem je što je već upisan: u sedamdesetim i osamdesetim uradio je filmove kojima se divio cijeli svijet - od "Main Streets" do "Posljednjeg Kristovog iskušenja". Scorseze je filmski pjesnik New Yorka, velemajstor mikrosredina u kojima vladaju dileri, siledžije i propali bokseri. I u tome je (bio) nenadmašan. No, kako Oscar i priznanje te vrste nikada nije stiglo, on se dohvatio "velikih" tema, priča o Howardu Hughesu, nastanku New Yorka i sada, eksperimenata nad ljudima - i promašio. Htijući biti velikanom pedesetih, zlatnog doba američkog filma, Scorseze je u dobroj mjeri zaboravio na to da poetiku, ipak, duguje ulicama koje najbolje poznaje. A ni Leonardo DiCaprio nije James Stewart, a ni De Niro. U ovom slučaju je tih više od 80 miliona dolara koliki je bio budžet ovog filma, naprosto, krivo potrošeno - na mučenje većine gledalaca koji su među prvima odgledali projekciju u Berlinale palastu.
Leonardo DiCaprio
Leonardo DiCaprio
Što se filma Jasmile Žbanić tiče, ekipa se polako kompletira i sprema za četvrtak kada je i premijera filma. U međuvremenu, u okviru 8. izdanja Berlinale Talent Campusa, u organizaciji Fondacije Robert Bosch i Sarajevo Film Festivala, promovirani su projekti Sarajevo Talent Campus i Sarajevo grad filma, tako da je prisustvo naše kinematografije ovdje, u jednom od najvažnijih centara evropskog filma, više nego zapaženo.
Zrinka Cvitešić
Zrinka Cvitešić