10 nagrada za "Billyja Elliota"
0

Rudarev sin zaljubljen u balet osvojio Broadway

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Britanski mjuzikl "Billy Elliot" odnio je 10 nagrada Tony na 63. po redu ceremoniji održanoj u nedjelju navečer u New Yorku. Hit koji govori o rudarevom sinu iz sjeverne Engleske koji, uprkos velikom protivljenju okoline obožava balet, imao je 15 nominacija, a odnio je pobjedu i u kategorijama za najbolji mjuzikl i kinematografiju.

Tri mlada glumca koji su tumačili uloge u "Billyju" dobili su zajedničku nagradu za najboljeg glumca, a bez nagrade nije ostao ni režiser Stephen Daldry. Kako piše BBC, muzičar Sir Elton John, kojem je izmakla nagrada za muziku ovog komada, ipak je bio oduševljen.

"Hvala vam što ste nas na Broadwayu tako lijepo primili", izjavio je Elton John. "Došli smo u ekonomski teškom periodu, a vi ste nam otvorili svoje novčanike i svoja srca. Zbog toga vas volimo, hvala vam."

Mjuzikl "Billy Elliot" već je zabilježio veliki uspjeh u Londonu, a temelji se na istoimenom filmu iz 2000. godine sa Jamiejem Bellom, koji je nominovan i za prestižnu nagradu Oskar.

I film i mjuzikl režirao je Britanac Daldry.

"Blagoslovljen sam jer sam posljednjih deset godina svog života radio na priči o Billyju Elliotu", nije krio zadovoljstvo režiser, nazivajući taj dio svog života "dugim i nevjerovatnim putovanjem".

Dodao je kako nagrada pripada svima koji su učestvovali u kreiranju showa, a posebno trojici glumaca koji su tumačili ulogu samog Billyja, a to su David Alvarez, Trent Kowalik i Kiril Kulish.