Film/TV
5

Ron Haviv, Zlata Filipović i Amela Bakšić u žiriju 14. BHFF-a

Klix.ba
Bosanskohercegovački filmski festival (BHFF) koji se održava u New Yorku predstavio je žiri za 14. godišnje izdanje. U žiriju su fotoreporter Ron Haviv, književnica Zlata Filipović i kostimografkinja Amela Bakšić.

Žiri će razmatrati BHFF 2017 filmski program te odabrati dobitnike festivalskih nagrada za najbolji igrani film, najbolji kratki film i najbolji dokumentarni film.

Također, prvi put BHFF će dodijeliti nagradu za najbolju glumačku izvedbu kao priznanje izvanrednom glumačkom talentu prikazanom u filmovima na festivalu.

Filmovi na festivalu će također biti kandidati i za nagradu Zlatna jabuka publike za najbolje filmsko ostvarenje a pobjednici će biti proglašeni za vrijeme festivala od 13. do 15. aprila 2017. godine u SVA Theatreu u New Yorku.

BHFF trenutno prima filmske prijave do 1. februara 2017. godine. Programski odbor festivala će uzeti u obzir igrane, kratke, dokumentarne i animirane filmove Bosanskohercegovačkih režisera i producentskih kuća, kao i filmove sa bh. tematikom.

Prethodnih pet godina BHFF je predstavio ukupno 15 članova žirija, predstavnika bosanskohercegovačke, američke i međunarodne filmske, umjetničke i književne zajednice. Članovi BHFF žirija su svojim kritičkim i kustoskim radom nemjerljivo doprinijeli značaju filmovima prikazanim na BHFF-u.

Ron Haviv

Nominiran za Emmy nagradu, nagrađivani fotoreporter, Ron Haviv je suosnivač Agencije VII, koja je posvećena dokumentiranju sukoba i podizanju svijesti o pitanjima ljudskih prava širom svijeta.

Tokom posljednje tri decenije, Haviv je pokrivao više od 25 ratnih sukoba i radio u više od stotinu zemalja. Objavio je četiri kritički priznate zbirke fotografija, a njegovi radovi su bili izloženi u brojnim muzejima i galerijama širom svijeta, uključujući Muzej Louvre, Ujedinjene nacije kao i Council of Foregn Affairs.

Haviv je proizveo nepokolebljive dokaze o nepravdi rata i njegove fotografije su imala jedinstven utjecaj. Njegov rad na području Balkana, koji je trajao više od jedne decenije, korišten je kao dokazni materijal za podizanje optužnica i presuda ratnim zločincima na Međunarodnom tribunalu u Haagu. Njegova prva knjiga fotografija, Krv i med: Balkanski ratni žurnal nazvana je jedna od najboljih dokumentarnih knjiga godine od strane Los Angeles Times za 2000. godinu, kao i "zastrašujući, ali neizmjerno važan zapis o patnjama naroda" Newsweeka. Haviv je režirao kratke filmove za ESPN, People, Ljekari bez granica, Asian Society te American Photography. Njegov rad na filmu je objavljen na PBS-ovom Need to Know i Frontline, kao i NBC Nightly News i ABC World News Tonight.

Haviv je glavni lik šest dokumentarnih filmova, uključujući National Geographic Explorer "Freelance u svijetu rizika" u kojem govori o opasnosti fotožurnalistike tokom ratnih sukoba, uključujući njegove brojne pritvore i životno opasne situacije. Davao je i ekspertnu analizu i komentar na ABC World News, BBC, CNN, Good Morning America, MSNBC, NBC Nightly News, NPR, kao i Charlie Rose Show.

Zlata Filipović

Zlata Filipović je rođena u Sarajevu i poznata je po svojoj knjizi "Zlatin dnevnik", koju je napisala sa deset godina tokom opsade Sarajeva. Dnevnik, prvi put objavljen 1993. godine, postao je zapis o ratu i njenom opstanku u gradu, a bio je svjetski bestseler. Knjiga je od tada je prevedena na 36 jezika, i dio je obavezne lektire u mnogobrojnim školama širom svijeta.

Zlata je diplomirala na društvenim naukama na Oxford Univerzitetu i završila magistarski rad na odsjeku međunarodnih studija za mir na Trinity Collegeu u Dublinu. Tokom zadnjih deset godina, Zlata radi u Irskoj na dokumentarnim filmovima, te je osvojila brojne nagrade za svoj rad, uključujući "Ovdje je bila Kuba", film nominiran za nagrady Grierson, "Somebody to Love" i "Blood of the Irish" pobjednika nagrade Irskog filma i televizije. Učestvovala je kao članica žirija u Ljubljani na festivalu dokumentarnog filma 2016. godine.

Njeni pisani radovi uključuje napisani prilozi za nekoliko knjiga, radio programa i novina, uključujući i predgovor za "Freedom Writers Diary" iz 1997. godine, kao i prevod na engleski knjige "Milošević: Narodni tiranin" izdata 2004. godine, za koju je također napisala predgovor. Zlata je također bila suizdavač zbirke "Stolen Voices: Young People’s War Diaries from WWI to Iraq", izdatoj 2006. godine.

Zlata je služila šest godina u sastavu Izvršnog odbora Amnesty Internationala u Irskoj, i pridružena je članica Mental Health Tribunala. Redovno volontira u sastavu organizacije Fighting Words u Irskoj, radeći sa mladim prestupnicima u maloljetničkom sudskom sustavu, te je jedna od osnivača Young People Affected by War - NYPAW.

Amela Bakšić

Amela Bakšić radi opsežno kao kostimograf u pozorištu, na filmu i televiziji. Njen najnoviji rad na filmu obuhvata "Weiner-Dog", u režiji Todda Solondza; "Barry", koji prikazuje rani život predsjednika Baracka Obame; "The Runner", sa Nicholasom Cageom, Sarah Paulson i Peterom Fondom; "Tumbledown" sa Jasonom Sudeikisom i Rebeccom Hall; te nadolazeći film "Mercy" sa Ellen Page i Kate Marom. Njen rad je premijerno prikazan na velikim filmskim festivalima, uključujući i Sundance, Toronto, Tribeca Film Festival, kao i na brojnim drugim festivalima.

Rad Amele Bakšić na TV-u obuhvata kostimografski dizajn za "Unforgettable", kao i bogato iskustvo kroz brojne sezone kao asistent i/ili ko-kostimograf za Conviction, Fringe, The Good Wife, Kings, New Amsterdam. Najveća dostignuća u njenoj pozorišnoj karijeri uključuju produkcije Who’s Afraid of Virginia Woolf na Stratford Festivalu u Kanadi; Šekspirov R&J u londonskom West End i Japanu; kao i brojne produkcije na Off-Broadway predstavama i regionalnim pozorištima širom SAD-a.

Bakšić je nagrađena prestižnom Theater Arts Design Fellowship, dodijeljenom od National Endowment of the Arts. Amela je završila magisterij u oblasti kostimografije (M.F.A.) na Brandeis Univerzitetu.

Svoj film možete prijaviti preko ovog linka. Rok za prijavu je 1. februar 2017. godine.