Iako je u kućnom pritvoru
0

Roman Polanski će dominirati festivalom u Berlinu

Sarajevo-x.com
Robert Polanski (Foto: Reuters)
Robert Polanski (Foto: Reuters)
Roman Polanski će tokom Berlinalea vjerovatno biti u Švicarskoj, u kućnom pritvoru, no on će svakako dominirati ovim velikim festivalom, gdje se s nestrpljenjem očekuje premijera njegovog posljednjeg filma "The Ghost Writer“, piše AP.

Pretpostavlja se da će taj film, čiju je postprodukciju Polanski morao završiti iz kućnog pritvora, privući veliku pažnju publike, posebice zbog toga što je interes javnosti za ovim rediteljem povećan nakon njegova hapšenja u septembru u Švicarskoj zbog seksa sa 13-godišnjakinjom 1977. godine.

Naime, politički triler "Ghost Writer" nastao je po romanu Roberta Harrisa. Glavni junak ovog filma je pisac Ewan McGregor koji piše memore bivšeg britanskog premijera, Piercea Bronsana. Međutim, oko premijera se zapliće prava obavještajna intriga u koju upada i sam pisac.

Mnogi pretpostavljaju kako se uloga Piercea Brosnana zapravo temelji na liku Tonyja Blaira.

Na festivalu u Berlinu će također biti prikazan i film bh. rediteljice Jasmile Žbanić "Na putu“. Riječ je o ljubavnoj priči između Lune i Amara koji nailaze na velike probleme nakon Amarove drastične promjene u jednoj konzervativnoj vjerskoj zajednici. No, Luna se nastavlja i dalje boriti za njihovu ljubav kako bi dokazala da je taj osjećaj jači od svega.

Na festivalu u Berlinu koji počinje 11. februara 2010. godine, bit će prikazan i film "Shutter Island", Martina Scorsesea koji je nastao po romanu Denisa Lehanea. Riječ je o trileru o kriminalističko-psihijatrijskoj ustanovi, glavne uloge glume Leonardo DiCaprio i Mark Ruffalo, kao i filmovi "Howl“, "My Name is Khan“, te brojni drugi.

  1. Berlinale bit će održano od 11. do 18. februara 2010. godine, a za vrijeme festivala u tom njemačkom gradu će se zasigurno okupiti veliki broj filmofila kako bi uživali u projekcijama preko 400 filmova.